Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Ilyen sokat tud rólunk a Facebook

2012.09.04. 16:43

A speciális, általában tudományos kérdésekre használt Wolfram Alpha nevű kereső új területet cserkészett be, a facebookos adatokat: saját közösségi profilunkat nézhetjük meg szépen feldolgozott formában, egyelőre csak angolul. Az adatok előhívásához elég beírni a keresőbe, hogy „my facebook”, vagy facebook report”. Az adatok mennyiségétől függően az első elemzés több percig is eltarthat.

wolframfb1
Fotó: Wolfram Alpha

Az elemzéshez természetesen engedélyezni kell a kereső Facebook-alkalmazásának, hogy hozzáférjen a személyes adatokhoz. Ezután kiírja például, mikor születtünk, milyen volt az időjárás akkor, sőt összegyűjti és grafikonon megjeleníti, mikor posztolunk a legtöbbet, milyen készülékről. Megtudhatjuk azt is, hány bejegyzésünk volt a addig, mennyit lájkoltunk, mennyit lájkolták a mi tartalmainkat, mi a legnépszerűbb képünk, írásunk, mikhez szóltak hozzá a legtöbben.

Az egyes adatokat még mélyebben lehet elemeztetni, rendezni, nem ír ki alapból mindent a kereső. Kördiagrammon láthatjuk ismerőseink nemi arányát is, azt, hogy milyen arányban vannak kapcsolatban, hány évesből van a legtöbb, de Wolfram térképre rajzolja azt is, melyik országokból vannak barátaink. Az adatok áradata még akkor is meglepő, ha tudjuk, hogy csak azokat láthatjuk viszont, amiket egyszer mi magunk adtunk meg. Az már egy kicsit rémisztő, hogy bármelyik másik hasonló alkalmazás pontosan ugyanezeket láthatja, és készíthet ugyanilyen profilt rólunk.

A keresőt egyébként nemcsak emiatt az új funkció miatt érdemes használni, egyes esetekben valóban hasznosabb lehet, mint mondjuk egy Google-keresés, hiszen a Wolfram Alpha minden esetben megpróbálja értelmezni, feldolgozni a kapott adatokat, ráadásul nemcsak a legrelevánsabb találatokat adja vissza, hanem sokszor nagyon látványos grafikát is rak mellé. Könnyen megtudhatjuk például, éppen milyen távolságban van egymástól a Föld és a Mars, vagy hogy pontosan hol landolt a Curiosity, de a kereső matematikai alkalmazásra is remek.