Paulina
20 °C
35 °C

Formatervlopáson kapták az Apple-t

2012.09.25. 10:24

A svájci Tages Anzeiger tudósítása alapján számolt be arról a sajtó, hogy a szövetségi vasút (Schweizerische Bundesbahnen) vezetői szerint az Apple jogosulatlanul másolta le az iOS 6 időjelző alkalmazásához a vasút ikonikus, 1944 óta védjegyként is használt óráját, melynek felhasználási jogait egyedül az órák gyártójának, a Mondaine gyárnak licencelték.

Az SBB szóvivője elmondta, hogy ugyan örülnek annak, hogy az Apple felhasználta az óra formáját, ám kijelentette, hogy ők nem adtak erre engedélyt. Azt nem tudni, hogy a vasút vajon jogi útra tereli-e az ügyet, a cikk mindenesetre azt sugallja, hogy a jogászaik dolgoznak egy panasz megfogalmazásán. Egy későbbi tudósítás szerint már folynak a tárgyalások, hogy az Apple egy licenc keretében jogszerűen használhassa a vitatott ikont. Az SBB képviselője szerint nem igazán a fizetendő díj a lényeges, hanem az, hogy tiszta jogi helyzet jöjjön létre.

Balra az új óra az iOS 6-ból, jobbra Hans Hilfiker svájci tervező órája
Balra az új óra az iOS 6-ból, jobbra Hans Hilfiker svájci tervező órája
Fotó: Webisztán / Wikipedia

Az Apple-nek nemrég egymilliárd dolláros kártérítést ítélt meg a kaliforniai bíróság, többek között azért mert bizonyítva látta, hogy a Samsung az iPhone-ok és iPadek formaterveit lemásolva készítette a Galaxy-sorozat okostelefonjait és táblagépeit. Az Apple még 700 millió dollárt követel a dél-koreai gyártótól emiatt.