Angelika
-3 °C
3 °C

50 milliárd dollárt bukott az Apple

2012.10.08. 19:33

Hiába az iPhone 5 óriási sikere, és az iPad Mini hivatalosan meg nem erősített, de a pletykák szerint már nagyon közel levő bejelentése (állítólag tízmilliós kezdőkészletet gyártat le a cég az október közepén esedékes premierre), az Apple részvényárfolyama hetek óta folyamatosan csökken. Az ok egyszerű: az okostelefon új generációjának megjelenése előtt olyan magasra tornászta fel a cég marketingje a várakozásokat, hogy aztán lehetetlen volt teljesíteni azokat. Ráadásul az iPhone-okat összeszerelő kínai óriáscégnél, a Foxconn-nál sztrájkba léptek a munkások, így a cég nem képes elég készüléket kiszállítani a boltokba, ezért az eladási várakozásokat újra csökkenteni kell.

Ennek eredményeképpen a szeptember közepén még 700 dollár fölött járó részvényárfolyam mostanra 640 alá süllyedt, ami a cég teljes piaci értékét a 600 milliárd dolláros szint alá vitte, két hónapja most először. Ez azt jelenti, hogy az iPhone 5 megjelenése óta a cég elméleti értékéből 50 milliárd dollár párolgott el. Összehasonlításképpen: ez több, mint a Facebook teljes jelenlegi tőzsdei értéke.

Az Apple ezzel együtt is a világ legértékesebb, tőzsdén jelen levő vállalatának számít, a második legnagyobb piaci kapitalizácóval az amerikai olajipari óriás Exxon Mobil büszkélkedhet, ez 426 milliárd dollár. Az Apple ősi konkurense, a Microsoft jelenleg 250 milliárdot ér a tőzsde szerint.

Az Apple az idei évet 400 dolláros részvényárfolyammal kezdte, a szárnyalása 2009 körül indult, 100 dolláros szintről.