Felhőbe költözött a Pirate Bay

2012.10.17. 14:40

Fontos lépést tett a Pirate Bay: megváltoztatta alapvető infrastruktúráját. A világ leghíresebb torrentoldala egész működését felhőalapúra állította át. Mostantól a Pirate Bay több különböző felhőszolgáltatóról szolgálja ki a felhasználókat. A lépésnek köszönhetően kevesebbe kerül az üzemeltetés, magasabb lehet a rendelkezésre állási idő, és a lefoglalások ellen is védett lehet az oldal.

A kalózoldalt milliók használják, ezt pedig nem igazán szereti a szórakoztatóipar. A lobbicsoportok folyamatosan nyomás alatt tartják a hatóságokat. Az oldalt utoljára 2006-ban foglalták le, de a jelenlegi politikai helyzetben ez bármikor újra megtörténhet. Eddig nem nagyon foglalkoztak ezzel a veszéllyel: egy helyen vannak a biztonsági mentéseik, és a szervereik fizikai helye is nyilvános.

Ez az egyik ok, amiért úgy döntöttek, hogy a felhőbe költöznek. A váltás ötperces szolgáltatáskieséssel járt, amit észre is vettek a felhasználók. “A felhőbe költözés segítségével a Pirate Bay országról országra vándorolhat anélkül, hogy akár egy percre le kellene állítani. A szervereit nem kell ugyanannál a szolgáltatónál elhelyezni, de akár még ugyanazon a kontinensen sem” – mondták el az oldal üzemeltetői a TorrentFreaknek. Jelenleg két különböző ország szolgáltatóinak virtuális gépein fut az oldal.

Bár a legtöbb eddigi szerver mostanra haszontalan, nem mindent költöztettek a felhőbe. A terheléselosztót és pontos az oldal pontos helyzetét elrejtő routereket (transit-router) még mindig a Pirate Bay üzemelteti, ez segíti a felhasználók adatainak elrejtését. A tárhelyszolgáltató nem tudja, hogy a Pirate Bayt üzemelteti, és ha rájönnek, akkor sem férhetnek hozzá a felhasználók adataihoz.

Ha a rendőrség megint a lefoglalás mellett döntene, nem tudnak szervereket elvinni, csak a routereket és a terheléselosztókat, a szerverek pedig ilyen esetben 8 óra után automatikusan leállnak, és csak jelszóval indíthatóak újra.  • Tippek
  • Bankszámla