Károly, Karola
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Kiábrándította a Google a tőzsdét

2012.10.18. 19:57

Technikai hiba miatt a Google az eredetileg bejelentett időpontnál 10 órával korábban hozta nyilvánosságra a legutóbbi negyedévre vonatkozó pénzügyi jelentését. A számok annyira sokkolták a tőzsdét, hogy a cég részvényárfolyama szinte azonnal 9 százalékot zuhant, New Yorkban fel is függesztették a kereskedést a Google papírjaival.

Pedig az eredmények laikus szemmel nézve irigylésre méltónak tűnnek. A cég teljes bevétele 14,1 milliárd dollár volt, ha ebből levesszük a hirdetési partnerek forgalmát, 11,3 milliárd, ami meredek emelkedést mutat a tavaly ilyenkori 7,5 milliárdhoz képest. Ez volt az első negyedév, amikor a Google pénzügyi mérlegében már szerepeltek a nemrég felvásárolt Motorola Mobility eredményei. A telekommunikációs cég nem teljesített valami jól, 527 millió dolláros mínusszal húzta le a Google profitját. A cég nyeresége így 2,18 milliárd dollár lett, ami a tavalyi hasonló időszakban termelt 2,73 milliárd után csalódás - ez volt a negatív tőzsdei reakció fő oka is.

Borúlátásra ad okot - a cég pénztárcája felől nézve legalábbis -, hogy a Google fő bevételi forrását jelentő online hirdetések egyre olcsóbbak, az egy reklámra klikkelésből befolyó összeg 15 százalékkal csökkent 2011 óta. Ezt egyelőre bőven ellensúlyozza a reklámra kattintások számának növekedése, ami a tavalyi adathoz képest most 33 százalékkal volt magasabb.