Taksony
-2 °C
3 °C

Háborúba keveredett a Google Franciaországgal

2012.10.22. 09:22

Pattanásig feszült a Google és a francia kormány közötti, régóta elmérgesedett viszony. A gyengélkedő francia média védelmében az új francia kormány addig ment, hogy felvetette a keresőnél, az fizessen a francia sajtó oldalaira mutató linkek megjelenítéséért a keresőben, illetve a Google News hírgyűjtő szolgáltatásban. A Google válaszul kilátásba helyezte, hogy fizetés helyett inkább kitiltja ezeket az oldalakat a találati listáiból. A francia kormány illetékese, Aurelie Filippetti kulturális miniszter erre reagálva azt mondta, nem szokás ilyen hangnemben fenyegetőzni demokratikusan megválasztott kormányokkal, és rajtuk keresztül egész országokkal.

A francia törvényalkotás éppen egy olyan szabályozást készít elő, ami kötelezne minden keresőoldalt, hogy jutalékot fizessen a médiának a kiadványaikra rájuk mutató linkek mellett megjelenő hirdetések bevételéből. Ezzel kárpótolnák a sajtót azért, mert az kénytelen ingyen adni az online tartalmat. A Google levele szerint egy ilyen szabály a kereső létét fenyegetné, a médiának pedig inkább örülnie kéne, hogy havi négymilliárd oldalletöltést generál neki a Google által odairányított forgalom.

Németországban egyébként egy hasonló törvény lehetőségét vetette fel augusztusban a parlament. Franciaország tavaly az online hirdetésekre kivetett különadót fontolgatott, de végül elvetették az ötletet, mert a hatástanulmányok azt mutatták, hogy a helyi vállalkozások jobban megsínylenék a bevezetését, mint a Facebook, a Google vagy a Twitter, amelyek az adó elsődleges célpontjai lettek volna. A Google még egy fronton hadban áll az EU-val: a cég márciusban bevezetett új adatvédelmi szabályzata az EU szerint európai jogba ütközik (a fő változás az benne, hogy az egyes Google-szolgáltatások átadhatnak egymásnak adatokat a felhasználóról, a releváns hirdetések megjelenítését segítve).

A nyomtatott sajtó régóta hadakozik a Google News ellen mondván, az ingyen jeleníti meg az egyébként fizetős weboldalak tartalmából is a szalagcímeket és a cikkek első néhány mondatát. A Google szerint ezzel csak fellendíti a szolgáltatás az adott weboldalak forgalmát és az üzletét, és akinek nem tetszik a rendszer, bármikor kérheti a linkjei eltávolítását. Brazíliában a helyi sajtó 90 százalékát tömörítő szervezet nemrég testületileg kérte erre a Google-t.