Kiszivárogtak a Google titkos tervei

2012.10.22. 18:40

Nem jön össze mostanában a Google-nek a pontos időzítés: pár nappal azután, hogy a cég negyedével pénzügyi jelentése tévedésből túl korán jelent meg (komoly árfolyamveszteséget okozva a tőzsdén), most az október 29-re tervezett nagy sajtókonferencia meglepetései szivárogtak ki egy héttel korábban a kelletténél. Ez a hét amúgy is elég sűrű lesz a techvilágban: október 23-án az Apple tart nagyszabású sajtóbejelentést (minden bizonnyal az iPad Mini leleplezése lesz a téma), majd 26-án a Microsoft jön a Windows 8-cal és a Surface táblagéppel. És mint a belső forrásból kiszivárgott programból kitűnik, három nappal később a Google is főleg tabletek területén igyekszik nagyot villantani. Azért a biztonság kedvéért lesz a programban új okostelefon és Android-verzió is.

Az információk forrása egy belső céges használatra szánt videó, amit a The Next Web szerzett meg. Az első újdonság az óriási sikerű Nexus 7 tablet két új verziója, az egyik 32 gigabájtos háttértárral, a másik 3G-s netkapcsolattal jön, mindkettő apró ráncfelvarrás csupán, de éppen olyan funkciókban, amelyek nagyon hiányoztak a nyáron megjelent alapváltozatból. Sokkal izgalmasabb a Samsunggal kooperációban készülő 10 hüvelykes képátlójú tablet, amivel a Google egyenesen az iPad ellen dob piacra új terméket (miközben az iPad Mini épp a Nexus 7-et támadja hazai pályán, a kisméretű tabletek szegmensében). A táblagép Manta kódnéven fut, de végleges névként valószínűbbnek látszik a már bejáratott a Nexus használata a képátlóra utaló 10-es számmal. A gépet elsősorban az összes iPadet a porba alázó grafikájával fogják reklámozni, a 2560*1600 as szélesvásznú felbontás 300 ppi (pixels per inch egy hüvelykre jutó képpontok száma) pixelsűrűséggel simán lepipálja az Apple-féle Retina Displayeket. Ezen a gépen mutatkozik be az Android operációs rendszer új, 4.2-es verziója is, amit Key Lime Pie kódnéven fejlesztenek.

Az új Google-okostelefonról már korábban is keringtek pletykák, a mostani információk pedig megerősítik ezeket. A Nexus 4 okostelefonnal szintén dél-koreaiakkal dolgozik össze a Google, a készüléket az LG gyártja majd, és szintén Android 4.2 fog futni rajta. A technikai paraméterek meggyőzőek, 4 magos, 1,5 GHz-es Snapdragon processzor köré épül a hardver, 2 gigabájt memória és 16 giga háttértár lesz benne, a péklapát méretű telefonok trendjébe illeszkedő, 4,7 hüvelykes érintőképernyő 1280*768 képpont felbontású lesz. A hátoldalon 8 megapixeles kamera, elöl videotelefonáláshoz 1,3-as.

A 4.2-es Android újdonságairól egyelőre keveset tudni, a kiszivárgott videó két nagyobb durranás köré szervezi a bemutatót, az egyik a Play Store tartalmainak könnyebb elérését (akár widgetből) segítő Content in the center, a másik a Tablet sharing, ami egy géphez több felhasználó csatolását, és az egyes emberek által elérhető tartalmak közti könnyű váltogatást valósítja meg. Családon belüli közös használatú tabletekben, céges gépekben gondolkodik a fejlesztő ezek szerint.

A Google sajtókonferenciája október 29-én lesz New Yorkban, csaknem egy időben a Microsoft Windows Phone 8-bemutatójával San Franciscóban. Bár a bemutató részletei kiszivárogtak, nem kizárt, hogy a nyári I/O 2012 konferenciához hasonlóan most is készül valami meglepetéssel a cég - pár hónapja a Google Glass intelligens szemüveg demója ejtette ámulatba a világot, lehet hogy most megint kapunk valami hasonló extrát a bemutató végére.  • Hírek
  • Árfolyam