Leleplezték a hurrikánnal viccelő trollt

2012.10.31. 23:06

Az amerikai keleti parton pusztító szupervihar alatt ismét megmutatta az erejét a közösségi média: a legjobb fotók, videók, a legfrissebb hírek forrása nem a tévés híradó, de sokszor még csak nem is az online hírportálok voltak, hanem a helyiek Twitter-csatornái, illetve facebookos üzenőfalai.

A valódi képek és sztorik mellett hamar felbukkantak a viccek és a kamu fotók, valamint a kimondottan rosszindulatból keletkezett, pánikkeltő álhírek is. A ComfortablySmug álnév alatt készülő Twitter-csatorna különösen sikeresnek bizonyult a rémhírek generálásában és terjesztésében, több hamis hír innen kiindulva terjedt el a neten, volt, amit a CNN is átvett. ComfortablySmug rémhírei ügyesen voltak megszerkesztve, és egészen hihetően hangzottak, ezért is okozott komoly pánikot, amikor elterjedt, hogy például egész manhattanben le fogja kapcsolni a szolgáltató az áramot, hogy a tőzsde épületében egy méter magasan áll a víz, vagy hogy a metróvonalak elektromos vezetékei súlyosan megrongálódtak, és akár hetekre metró nélkül maradhat a város.

Miután több álhírt is cáfoltak a hatóságok, a neten valóságos hadjárat indult annak kiderítésére, hogy ki szórakozik a New York-iakkal. Végül a Buzzfeed bloggere, Jack Stuef leplezte le a trollt, aki a várakozásokkal ellentétben nem valami unatkozó tizenéves volt, aki nincs tisztában a hülyéskedése következményeivel, hanem egy 29 éves New York-i pénzügyi elemző és politikai tanácsadó, Christopher R. Wight republikánus kongresszusi képviselőjelölt kampánymenedzsere, bizonyos Shashank Tripathi. 

Miután kiderült a személyazonossága, Tripathi a Twitteren töredelmesen bocsánatot kért az általa átvertektől, és lemondott a politikai tanácsadói posztjáról. A civil munkájából kirúgták, arról egyelőre nem tudni, hogy per indulna ellene. Tripathi a twitteres karrierje előtt is aktív és viharos internetes életet élt, online szexnaplót vezetett, és amikor 2009-ben ennek kapcsán a New York Magazine interjút készített vele, úgy jellemezte magát, hogy vannak seggfej-tendenciák a személyiségében.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM