Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Régen az Apple-fanatizmus is jobb volt

2012.10.31. 20:02

Nyugat-Európában és Amerikában egyaránt csökkenést regisztráltak a közvéleménykutatók az iPhone-tulajdonsok márkahűségét vizsgáló elemzéseikben. A legendásan fanatikus Apple-rajongótáborban az első iPhone megjelenése, vagyis 2007 óta nem mutattak ki ilyen jelenséget a kutatások, de a vásárlói lojalitást a csökkenéssel együtt is megirigyelhetné szinte a világ összes cége.

A Strategy Analytics felmérésében a nyugat-európai iPhone-felhasználók 75 százaléka mondta azt, hogy a következő telefonja is az Apple-é lesz, az Egyesült Államokban a márkahű iPhone-osok aránya 88 százalék volt. Ezek a számok ugyan nagyon magasnak tűnnek, azonban a tavaly ilyenkori hasonló közvélemény-kutatásban Nyugat-Európa még 88, az USA pedig 93 százalékos eredményt produkált.

Az elemzők szerint a jelenség hátterében az áll, hogy az iPhone 5 újdonságai (illetve azok gyakorlatilag teljes hiánya) csalódást okoztak a vásárlóknak, és a készüléknek emiatt elég rossz a sajtója is. Erre ráerősít a nagy rivális Samsung reklámkampánya, amiben látványosan kipécézik az iPhone 5 technikai elmaradottságát a Galaxy S3-mal szemben. Mivel az iPhone 5 eladási adatain nem igazán látszik a vásárlók csalódottsága - bár a Samsung közleménye szerint a Galaxy S3 eladásai is megnőttek az iPhone-premier óta -, a lojalitás csökkenésének valódi oka inkább az lehet, hogy az iPhone a fanatikus rajongók státusszimbólumából igazi néptelefonná vált. A felhasználói tábor az utóbbi években a sokszorosára nőtt, de ezzel párhuzamosan márkahűség szempontjából felhígult.