Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

360 millió dolláros pert vesztett az Apple

2012.11.07. 15:55

Az Apple pert vesztett a VirnetX Holdinggal szemben. A bíróság szerint az Apple szabadalmat sértett, jogosulatlanul használt egy virtuális privát hálózatokkal kapcsolatos megoldást, és ezért 368,2 millió dollárt kell fizetnie a VirnetX-nek.

Ugyanez a cég 2010-ben kétszázmillió dollárt nyert a Microsofttól, és ebben az évben perelte be az Apple-t is. Az ügyben az iPhone, iPod Touch, az iPad és a Mac FaceTime funkciója volt a központban. Az Apple természetesen tagadta, hogy szabadalmat sértett volna.

A VirnetX szabadalma a privát hálózatok felállításával kapcsolatos, és azt védették le, ahogyan a weboldal tulajdonosa biztonságos úton kommunikál a felhasználókkal. A VirnetX 708 millió dolláros kárról beszélt a perben, hiszen az Apple évek óta használta a technológiát. A bíróság döntése után a cég jogásza arról beszélt, megpróbálják megakadályozni, hogy az Apple tovább használja a módszert.

Az Apple úgy gondolja, nem tartoznak pénzzel a VirnetX-nek, mert - ha egyáltalán használják a technológiát - az csak egy apró részlete egy összetett terméknek.

Styluson vitatkoznak

Az Apple felperesként is részese egy szabadalmi ügynek, a Samsunggal gyűlt meg a baja. Most azt állítja, hogy a Galaxy Note 10.1 tablet sérti a szabadalmát, és a dél-koreai céggel folyamatban lévő peréhez hozzáadná az Android 4.1 Jelly Bean operációs rendszert is.

Mindkét fél, az Apple és a Samsung is ki akarja terjeszteni a kettejük között folyó pert; a Samsung az iPhone 5-öt adná hozzá, az Apple pedig egyre több készüléket. A két cég közötti korábbi perben Lucy Koh bíró egymilliárd dolláros kártérítést ítélt meg az Apple javára. Október elsején ugyanaz a bíró meghosszabbította a Galaxy Tab 10.1 amerikai árusításának tilalmát. Ehhez a másodikhoz csatolná az Apple a Galaxy Note 10.1-et is.

A Samsung ugyanis stylusszal árulja a tabletet, és ez nem tetszik az Apple-nek, pedig a kaliforniai cég nem is ad ilyen kiegészítőt egyik termékéhez sem. De az Apple ügyvédje szerint a cég akár mind a tizenhét Samsungos készüléket kész hozzáadni a perhez.