A Netflix lenyomja a fájlcserét

2012.11.08. 20:58

Fél év alatt 40 százalékot nőtt a bittorrent protokoll által mozgatott adatok mennyisége a neten, derül ki a Sandvine elemzőcég tanulmányából, ami az amerikai és európai internet forgalmát vizsgálta csúcsidőszakban, amikor a legtöbben neteznek. Meglepő módon ez a növekedés mégsem a fájlcsere előretörését jelzi, éppen ellenkezőleg: az online adatforgalom más típusai még ennél is nagyobb ütemben nőnek, így a torrentezés összességében véve visszaszorulóban van a teljes adatforgalomban. A legnagyobb részt a forgalomból Amerikában a Netflix és a YouTube, Európában a YouTube és az alap http protokoll (vagyis a sima böngészés) adja. Amerikában a legnagyobb videómegosztó és a legnagyobb online videotéka összesen 42 százalékot ad a teljes adatforgalomban, míg a torrentezés csak 10,3-at.

Európai adatok a Sandvine felméréséből
Európai adatok a Sandvine felméréséből

Néhány éve a torrentet még a net forgalmának harmadáért, más becslések a feléért tartották felelősnek. A változás oka lehet az, hogy a fájlcserélők átszoktak az ugyan pénzbe kerülő, de olcsó (a Netflix Amerikában havi 8 dollár), legális és kényelmes alternatívára. De elképzelhető az is, hogy a Netflix egyszerűen csak most robbant be a köztudatba és kezdték el használni nagyon széles körben az amerikaiak, vagyis egyszerűen túlnőtte a torrentezést, de nem feltétlenül a fájlcserélőktől vonzotta át a saját közönségét. Az adatok mindenesetre azt mutatják, hogy Amerikát meghódította a Netflix, és jó eséllyel Európára is ez a sors várna, ha bevezetnék a szolgáltatást.

Az amerikai toplista
Az amerikai toplista

Mivel a fájlcsere lényege, hogy egymástól töltenek le az emberek, a torrent a feltöltésekben továbbra is a legnagyobb részt veszi ki az adatforgalomból, 32, illetve 37 százalékkal a két kontinensen. A le- és feltöltéseket összegezve azonban már messze lemarad a legális online videózás mögött. Amerikában jelentős részt hasít ki magának az adatforgalomból az iTunes (3,4 százalékkal 5. a listán, Európában csak a tizedik), érdekes módon a Facebook pedig éppen fordítva szerepel: Európában az 5. 3,7 százalékkal, Amerikában csak a kilencedik 1,5-tel. A Skype csak az európai listára került fel, ahol egyébként meglepően jól tartja magát a torrent mellett egy másik fájlcserélő rendszer, az eDonkey is.  • Hírek
  • Bankszámla