Elindult a Facebook Gifts

2012.11.18. 11:23

A szeptemberben indult bétateszt után hivatalosan is elrajtolt a Facebook ajándékküldő szolgáltatása, a Gifts. Ahogy az új facebookos megoldásoknál szokásos, nem kapja meg egyszerre az oldal mind az egymilliárd felhasználója a hozzáférést, hanem fokozatosan terjesztik azt ki. Most első körben néhány tízmillió felhasználónál bukkant fel az ajándékküldő gomb. A legfeltűnőbb a megjelenése az ismerőseink születésnapjaira figyelmeztető sarokban, ahol egy "Give her/him a gift" feliratú linken indulhatunk el, és válogathatunk a Facebook partnereinek ajánlatai között, Fizetni bankkártyával, vagy a feltöltős mobiltelefonkértyákhoz hasonlóan megvehető Facebook Cretits pontokkal tudunk.

Az ajándékok jellemzően 5 és 50 dollár közötti értékben vannak, és tipikusan nem túl közeli barátoknak vagy családtagoknak ideális, nem különösebben személyes ötletek sorakoznak az édességtől a plüssmacin át a Starbucks-ajándékutalványig. Az ajándékozásról a címzett privát üzenetet kap, de akár az üzenőfalán is kihirdethetjük hogy mit kapott tőlünk. A megajándékozott ezután megadja a postai címét a Facebooknak, és meg is változtathatja az ajándék egyes részleteit (például egy póló mintáját, vagy egy csoki ízesítését), aztán házhoz szállítják neki az ajándékot. Így olyasvalakinek is tudunk ajándékot küldeni, akiről nem tudjuk pontosan, hol lakik.

A Facebook sokat vár a Giftstől, annak ellenére, hogy maga az ötlet nem új, az Ebay és az Amazon is évek óta futtat már nagyon hasonló szolgáltatást. Az ajándékok árából leeső jutalék azonban a Facebook óriási felhasználói bázisa mellett így is nagy üzlet lehet. Ha csak az észak-amerikai és európai facebookozókat sikerül rávenni évente átlagosan tíz dollárnyi ilyen ajándékozásra, és abból az iparági standard 30 százalékos jutalékot levenni, az évi 1,3 milliárd dollár bevétel képében csörögne a cég kasszájában.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM