Ön milyen hibridet választana?

2013.01.09. 12:13

Lassan nem is a laptop tudása alapján döntünk valamelyik gép mellett, hanem az alapján, hogyan alakítható át tabletté. A Windows 8 megjelenésével a gyártók is szabadjára engedték fantáziájukat. Már az első generációs laptopok változatosságot hoztak, kiszakadva egyengépek világából. A Windows 8 rendszerrel valódi tabletté alakítható hibridekből mutatunk be néhányat, önök pedig szavazhatnak, melyik tetszik a legjobban.

A hagyományos

Az általunk elsőként tesztelt Windows 8-as laptop nem is igazi hibrid. Bár az Acer Aspire S7 érintőkijelzős, nem lehet tabletté alakítani. 13,3 hüvelykes Gorilla Glass kijelzőjének full hd-s, 1920*1080 pixeles a felbontása. Kijelzője 180 fokig hajtható hátra, így akár teljesen elfektetve is használhatjuk az S7-et. A hagyományos dizájn kedvelőinek való.

A levehető

Két laptopot is találtunk, amelynek teljesen levehető a kijelzője: a Windows RT-s Asus TF600T-t és a Windows 8-as Samsung Ativ Smartot. Az gépek az androidos Eee Pad Transformer mintájára készültek: az érintőkijelzős gépet rá lehet pattintani egy billentyűzetre, és ezután a rendszer úgy kezelhető, mint egy hagyományos laptop. Lepattintva pedig egy hagyományos tabletet kapunk: vékonyat, könnyűt, érintőkijelzőset. Ez a megoldás átmenet az előbbi hagyományos laptop és a következőkben bemutatott valódi hibrid megoldások között.

A pörgő

Érdekes megoldást választott a Dell XPS12 laptopjához. A kijelző két oldalán van egy-egy pöcök, ezeken lehet elforgatni a kijelzőt, mintha leválasztanánk a keretéről. A kijelzőt rá lehet hajtani a billentyűzetre, így alakítva tabletté. De használhatjuk úgy is, hogy csak a velünk szemben ülő látja, mi történik a kijelzőn.

A visszahajtható

A Lenovo rögtön két modellel is versenybe száll. A Yoga 13 érintőkijelzőjét teljesen vissza lehet hajtani, akár 360 fokban, így egy viszonylag vastag, de hatalmas, 13 hüvelykes tabletet kapunk. Tabletként használva a gép hátoldalán a billentyűzet található, de ez nem okoz gondot, mert a kijelző átfordításával a fizikai billentyűzet automatikusan kikapcsol. Ha mégis zavaró a használatban, rátehetjük a Lenovo által gyártott tokot, így sima lesz a felület. A kijelző kihajlíthatósága ellenére masszívnak tűnik, valószínűleg nem adja meg könnyen magát az anyag.

Az elforgó

A Lenovo másik hibridje, a Twist a leghagyományosabb módon oldja meg a kérdést. Kijelzője egy középen lévő forgón, vízszintesen fordul el, így lehet visszahajtani a billentyűzetre. Láttunk már ilyet, de néha a legegyszerűbb megoldások a legjobbak. A Twist követte a ThinkPad hagyományait, a laptop igen masszívnak tűnt, és ez nem változott akkor sem, amikor tabletté alakítottuk.