Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Veszélyes a Java?

2013.01.11. 18:32

Az amerikai belbiztonsági minisztérium szoftverbiztonsági figyelmeztetést adott ki és az Oracle Java futtatókörnyezet kikapcsolására szólította fel a felhasználókat. A szervezet számítástechnikai elhárító részlege, a CERT (Computer Emergency Readiness Team) közleménye szerint hekkerek megtalálták a módját annak, hogy a Java programmal rosszindulatú szoftvereket telepítsenek a számítógépekre, amik fölött így akár az irányítást is átvehetik.

A CERT arra is figyelmezteti a felhasználókat, hogy a biztonsági résen keresztül a hekkerek megbízható weboldalakat is megfertőzhetnek, és azon keresztül tudnak rosszindulatú szoftvereket telepíteni az oldalakat felkereső számítógépekre. A CERT szerint a problémára egyelőre nincs megoldás, így a felhasználóknak a Java böngészőbővítmény kikapcsolását javasolják.

A Java programozási nyelven írott szoftverek a Windows, OS X és Linux operációs rendszereken egyaránt futnak. A mostani eset azért is érdekes, mert ritkán kerül sor arra, hogy kifejezetten számítástechnikai biztonsággal foglalkozó cégeken kívül kormányzati szervek is biztonsági figyelmeztetést adjanak ki egy szoftverre, különösen, ha olyan széles körben elterjedt szoftverről van szó, mint a Java.