Melinda, Vivien
-5 °C
3 °C

Lopakodó tengeri drónokat terveznek

2013.01.15. 17:22

Évekig várakozó, tenger alatti kapszulákat tervez a DARPA, az amerikai hadsereg fejlesztési ügynöksége. A drónokat úgy alakítanák ki, hogy amikor felúsztak a felszínre, ki tudják lőni a levegőbe a rakományukat. Az Upward Falling Payloads nevű programban egy olyan elosztott rendszert akarnak létrehozni, aminek a részegységei stratégiailag fontos helyszíneken várakoznak, mielőtt útra bocsátanák a kémkedésre (is) használható pilóta nélküli repülőket.

A cél egy olyan hálózat létrehozása, amivel nagy tengeri területet tudunk lefedni, mondta Andy Coon, a DARPA programmenedzsere. A hangsúly a gyors reagáláson van, hogy az eszközök segítségével a megfelelő időben lépni tudjanak.

A feladatra jelentkező beszállítóknak komoly műszaki kihívásokkal kell szembenézniük, mert az eszközöknek hosszú ideig bírniuk kell a szélsőségesen nagy víznyomást, és megbízható tenger alatti kommunikációs hálózatot kell kiépíteni. A DARPA abban bízik, hogy a mélytengeri kutatásokkal foglalkozó tudósok, valamint az olajfúró- és távközlési cégek munkatársai rendelkeznek a szükséges szaktudással.

Tulajdonképpen meglepő, hogy a hadsereg még nem vetette meg a lábát a tengerek mélyén, hiszen az óceánok nagy része legalább négy kilométer mély. Ez nagyszerű lehetőséget kínál a lopakodó járműveknek. A DARPA azt állítja, hogy nem fegyverkezési programról van szó, és a rejtett eszközöket csak felderítésre használnál, vagy mentési akciókon vetnék be.