Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Kína szerint nem kínaiak állnak az amerikai újságokat ért hekkertámadások mögött

2013.02.04. 09:19

A kínai Kommunista Párt központi lapja, a Zsenmin Zsipao hétfői kommentárjában visszautasította az amerikai lapok azon vádjait, miszerint az ellenük indított hackertámadások mögöt kínai érdekek bújnak meg.

A The New York Times, a Bloomberg, a Wall Street Journal, majd a Washington Post is azzal a feltételezéssel állt elő a múlt héten, hogy minden jel szerint kínai hackertámadások érték a rendszerüket, mert azok időzítése, vélt célja, valamint a támadások módja erre engednek következtetni. Az amerikai médiumok egybehangzóan azt állították, hogy a pekingi vezetők anyagi helyzetét, illetve korrupciós ügyeit nagyító alá vevő írásaik miatt váltak a behatolások célpontjává.

A kínai pártlap most arra hivatkozik, hogy az internetes támadások közismerten határokon átnyúló, rejtett cselekmények, ezért a támadók kilétét lényegében lehetetlen felfedni. Hozzáteszi: a számítógépek azonosítását szolgáló IP-címek sem jelentenek meggyőző bizonyítékot a hackertámadás eredetére.

A Zsenmin Zsipao szerzője szerint az Egyesült Államok önös érdekből terjeszti azt, hogy Kínától félni kell, s nemzetbiztonságának védelmének szükségességével igazol protekcionista kereskedelmi lépéseket, gazdasági szankciókat.

Amerika szüntelenül hackerként tünteti fel Kínát, a "kínai fenyegetés" példájaként, ezzel próbálva igazolni a Kína korlátozására irányuló stratégiáját – hangoztatja a cikk szerzője, megerősítve azt, amit a pekingi külügyi szóvivő is rendre hangoztatott: Kína maga is kiterjedt hackertámadások áldozata.

A cikk azt állítja, hogy tavaly decemberben az összesen háromezer külföldről érkező hackertámadás nagy része amerikai IP-címről érkezett. Hozzáteszi, „Kína ennek ellenére nem hoz egyszerű vagy elhamarkodott következtetéseket a támadások eredetére vonatkozóan”.