Klaudia
-4 °C
2 °C

Egyre több az internetes csalás Tokióban

2013.02.18. 14:32

Az előző évhez képest több mint kétharmaddal nőtt az internetes csalások száma a japán fővárosban. Tavaly összesen 8,1 milliárd jent (csaknem 19 milliárd forintot) csaltak ki ottani lakosoktól különböző átverésekkel a tokiói rendőr-főkapitányság által hétfőn közzétett adatok szerint.

Ezzel tavaly regisztrálták a valaha volt legtöbb úgynevezett különleges csalást a japán fővárosban. Az ilyen esetek száma az előző évhez képest 72 százalékkal emelkedett, a 10 millió jenes összeget meghaladó ügyek száma pedig háromszorosára nőtt – írta a Mainicsi Simbun napilap.

Az esetek egy részében a csalók telefonon vagy az interneten az áldozatok hozzátartozóinak adták ki magukat, és anyagi gondjaikra hivatkozva sürgős pénzügyi segítséget kértek és kaptak. Más esetekben a szélhámosok fiktív pénzügyi eszközöket, többek között vállalati kötvényeket kínáltak eladásra, összesen 2,2 milliárd jenes kárt okozva a nem létező papírokért fizető gyanútlan vásárlóknak.

A legnagyobb emelkedés a pénzátutalás fejében különböző szolgáltatásokat kínáló átverések számában volt, amelyek elkövetői kórházi számlák és más biztosítási költségek visszatérítésének ígéretével csaltak ki mintegy félmilliárd jent megtévesztett emberektől.

A rendőrség közlése szerint a legtöbb megvezetett ember sejtette, hogy átverés áldozatává válhat, de hozzátartozója segélykérő hívása hallatán pánikba esett és megfontolatlanul cselekedett.
A hatóságok azt is közölték, hogy eközben résen lévő banki dolgozók összesen 3,2 milliárd jen értékben hiúsítottak meg további átveréseket azzal, hogy figyelmeztették ügyfeleiket.