Alfréd
5 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Félnek a mikroblogoktól kínai hivatalnokok

2013.02.19. 14:16

Az elmúlt hónapok internetes leleplezései után a kínai hivatalnokok több mint fele tart a mikroblogok erejétől - derül ki egy friss közvélemény-kutatásból. A Zsenmin Zsipao központi pártlap kéthetente megjelenő magazinja csaknem 2200 hivatalnokot kérdezett meg arról, hogy miként viszonyul a Kínában rendkívüli népszerű, több száz millió felhasználót jegyző mikroblogokhoz.

A lap szerint a hivatalnokok kétharmada fogalmazott úgy, hogy a szociális platformok megfelelő teret jelenthetnek a korrupció elleni harchoz, amit az elmúlt hónapok, kifejezetten pedig az elmúlt félév is jól mutat.

A mikroblogolók éles szemének köszönhetően több tucat nagyszabású korrupciós ügyre, szexbotrányra, központi pénzekkel való visszaélésre derült fény a kelet-ázsiai országban. Valószínűleg ennek is betudható ugyanakkor, hogy a megkérdezett hivatalnokok csaknem fele félelmének is hangot adott a mikroblogokkal kapcsolatosan, úgy vélekedve, hogy azok az elégedetlenkedés melegágyául szolgálhatnak és könnyen társadalmi felfordulás kiindulópontjává válhatnak.

A hivatalnokok a mikroblogok általános befolyásától is tartanak, a sok felderített korrupciós ügy ugyanis a hivatalos szférában dolgozók mindegyikét, így a legbecsületesebbeket is rossz fényben tünteti fel. Ugyancsak tartanak a megkérdezett hivatalnokok a magánéletükben való kutakodástól és más, személyes ügyeikre irányuló figyelemtől.

A mikroblogok nyilvánossága megnehezíti a gyanúsítgatások valóságtartalmának kiszűrését, és még ha kiderül is, hogy azok alaptalanok voltak, a sokszor milliók által megosztott vádak komolyan sérthetik egy-egy tisztségviselő hírnevét.

Az alaptalan híresztelések - és ezzel párhuzamosan a mikroblogok erejének - visszaszorítására a központi kormány is tett már lépéseket, valós névvel való regisztrációhoz kötve nemcsak a mikroblogolást, hanem más internetes tevékenységeket is.