Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Titokzatos kínai csoport támadja az USA-t

2013.02.19. 15:14

Egy amerikai cég vizsgálatai szerint Kínában a hadsereg ellenőrzi az internetes kalózkodás egy részét, és hekkereik összesen több száz terabájtnyi információt loptak le legalább 141 intézménytől. Az internetbiztonság területén az amerikai kormánynak is tanácsokat adó Mandiant cég azt is kiderítette, hogy a hadsereg felügyelte csoport – amelynek neve APT1 – Sanghaj egyik külvárosi irodaépületében rendezte be központját.

A cég több száz vizsgálatot végzett az utóbbi három évben, és általános megállapításai közé tartozik, hogy az amerikai újságok, kormányszervek és vállalatok adatait eltulajdonító szervezetek többnyire Kínából dolgoznak, ráadásul a kormány is tud arról, hogy milyen tevékenységet folytatnak. A Mandiant szerint a hadsereg 61398-as számú egységének sanghaji épületében 2006 óta tevékenykedő APT1 például közvetlen támogatást is kap a kormánytól.

A kínai külügyminisztérium egyik szóvivője kérdésre válaszolva alaptalannak minősítette a jelentést, és úgy vélte, a Mandiant felelőtlenül és szakmaiatlanul járt el annak összeállításakor. Hangoztatta, hogy Kína maga is komoly áldozata a kibertámadásoknak, köztük olyanoknak is, amelyek az Egyesült Államokból érik.

A témához a kínai interneten fűzött névtelen kommentárok közül sok úgy ítélte meg, a jelentés közzététele amerikai ürügy arra, hogy Washington még nagyobb mértékű korlátozásokkal próbálja lassítani a kínai technológiai fejlődést.