Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Élőben követjük a hazatérő fehér gólyákat

2013.02.20. 16:04

Más madarak mellett 12 fehér gólyára került még korábban műholdas jeladó, útjukat folyamatosan a nyomon lehet követni a www.sattelitetracking.eu honlap interaktív térképén, valamint a projekt blogján. A gólyák nyomkövetése a vonulási útvonalak jobb megismerése mellett lehetővé teszi a legfontosabb vonulási útvonalak és telelőterületek, valamint az ott jelentkező veszélyeztető tényezők azonosítását is.

A tavaly megjelölt gólyák sérülten vagy legyengülve befogott, majd megerősödött és később elengedhetővé vált példányok, így megjelölésükkel információ szerezhető arról is, hogy az így visszavadított gólyákra milyen speciális veszélyek leselkednek.

A műholdas jeladóval felszerelt gólyák változatos útvonalakon jutottak el telelőterületeikre. A hagyományos afrikai tájak mellett néhányan csak a Mediterráneumig vándoroltak, pár példány pedig hazai tájakon kísérelt meg áttelelni.

A követés „Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program 2007-2013” támogatásával zajló „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” című projekt keretében valósul meg.