Emma
9 °C
26 °C

Horrorkörülmények az Amazon-raktárban

2013.02.20. 10:04

A német ARD televíziós csatorna egyik múlt héten sugárzott adása nagy felháborodást váltott ki a német közvéleményben. A riport a németországi Bad Hersfeld-i Amazon-raktárban foglalkoztatott dolgozók szállás- és munkakörülményeit mutatta be. A műsor szerint a főleg a karácsonyi időszakra felvett embereket szűk apartmanokba összezsúfolva szállásolták el, és megbízhatatlan buszokkal szállították munkahelyükre.

A területet őrző biztonsági cég emberei zaklatták őket, rendszeresen átkutatták a szobáikat, és heccelődtek velük a reggelinél. Egyes beszámolók szerint leginkább a spanyol és lengyel vendégmunkások voltak a Hensel European Security Service kihágásainak szenvedő alanyai. A riport arra az érdekességre is felhívta a figyelmet, hogy a biztonsági cég nevének kezdőbetűiből összeálló mozaikszó Hitler helyettese, Rudolf Hess családnevét adja ki. A Hensel tagadta a filmben elhangzott, és a szélsőjobboldali kapcsolatokat gyanító vádakat is.

A biztonsági cég a vendégmunkásokhoz hasonlóan nem közvetlenül az Amazon alkalmazásában állt, hanem az online kereskedőháznak olcsó munkaerőt biztosító munkaerő-kölcsönző céggel. Ez bevett szokás a magas számú, de viszonylag képzetlen munkaerőt igénylő munkaadók esetében, mert így sokkal rugalmasabban tudnak alkalmazkodni a gyorsan változó piaci igényekhez.

A német munkaügyi miniszter rendkívüli vizsgálatot követelt az ügyben, és kilátásba helyezte egyes munkaerő-kölcsönző cégek működési engedélyének visszavonását is, amennyiben a filmbéli vádak beigazolódnak.

A nyomás hatására, és egy méretes európai PR-fiaskót megelőzendő az Amazon tegnap bejelentette, hogy azonnali hatállyal megszüntetett mindennemű kapcsolatot az említett biztonsági céggel. „Az Amazon zéró toleranciát tanúsít a diszkrimináció és a megfélemlítés minden formája ellen, és ugyanezt várja el összes partnerétől” – nyilatkozta Ulrike Stoecker, az Amazon német szóvivője.

Az ügy újra ráirányította a figyelmet az Amazon raktári dolgozóinak nehéz munkakörülményeire. Az elmúlt években Európában, Angliában és az Egyesült Államokban is sokat kritizálták a céget a gyakori munkahelyi balesetek, munkára alkalmatlan hőmérsékleti viszonyok és nehezen teljesíthető célok miatt.