Tas, Anasztázia
2 °C
7 °C

Már félig kész az új Windows

2013.02.25. 20:44

Elért a tesztelés fázisáig a Windows következő generációja, az új operációs rendszernek éppen az első, publikusan is elérhető próbaváltozatán dolgoznak a Microsoft programozói, tudta meg a The Verge. Az általában jól értesült lap kínai forrásokra hivatkozva azt írja, a demó egy-két hónapon belül, a végleges változat pedig a nyáron jelenhet meg.

Az új Windows fejlesztése Blue vagyis kék kódnéven zajlik a Microsoftnál a Windows 8 megjelenése óta. A pletykák szerint ezzel az operációs rendszerrel áll át a Microsoft az Apple-nél honos termékciklusra, és az idei évtől kezdve évente ad ki egy nagyobb kiegészítő csomagot a Windowshoz, ami gyakorlatilag új rendszerré változtatja a Windowst. A Blue és utódai a tervek szerint ingyenesek lesznek, viszont önmagukban nem futnak, mindenképpen egy alap Windows 8-ra kell rátelepíteni őket. A Blue publikus próbaverziójának célja, hogy a Microsoft tesztelje a felhasználókat az újdonsággal, és szondázza a közvéleményt az új rendszerrel kapcsolatban.

A Blue a hírek szerint a keresés területén újítja meg leginkább a Windows 8-at, a Bing keresőmotor kódjára épülő belső kereső a gépünkön és az interneten is az eddiginél sokkal intelligensebben keres majd, akár szöveges információkat, akár videót vagy képeket. Az Internet Explorer 11 böngésző is ebben a csomagban lát majd napvilágot. További fontos újítás, hogy az egyre népszerűbb, 7 és 8 hüvelykes tabletekre is külön specializált kezelőfelületet kap a rendszer.

Hogy az új Windows kap-e új nevet a megjelenésig, vagy a Blue kódnév lesz a végleges, egyelőre nem tudni, de nem lenne meglepetés az átkeresztelés, hiszen a kék szín és a Windows elég szerencsétlen asszociációkat kelt: az operációs rendszer lefagyásakor látható hírhedt képernyő, a kék halál nem biztos hogy a legjobb reklám egy új Windows-verziónak.