Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Felvértezik a 100 milliárd forintos hadihajót

2013.03.05. 11:34

Az amerikai haditengerészet 440 millió dolláros Littoral Combat Ship (LCS) nevű hajója erősebb védelmet igényel, mert egyáltalán nem biztos, hogy bevetésen túlélne egy komolyabb támadást. Az Egyesült Államok hadifejlesztéseiért felelős DARPA úgy akarja átalakítani az Independence-osztályú LCS-t, hogy arról 8 méteres szárnyfesztávolságú támadó drónokat is lehessen indítani.

Most csak közepes taktikai drónok tudnak fel- és leszállni az LCS fedélzetéről, amelyek nem nyújtanak megfelelő védelmet a hajónak. A haditengerészet akkor lenne elégedett, ha Predator-szerű pilótanélküli repülőgépekkel (UAV-okkal) tudná kiegészíteni az LCS arzenálját. Ezek a távirányítású drónok körülbelül 270 kilogrammnyi terhet cipelnek, és ezerötszáz kilométer sugarú kört fednek le.

A tervekben egy aknakereső robotot telepítése is szerepel, így az LCS-t már csak a víz alatti támadásokra kellene felkészíteni. A SAIC nevű cég mérnökei már dolgoznak az ACTUV tengeralattjáró-követő drónon, de egyelőre nem tudni, hogy mikorra készülnek el vele.