Simon, Szimonetta
7 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Zeneszolgáltatást indítana a YouTube

2013.03.07. 15:20

Regisztrációhoz kötött zenei szolgáltatást indíthat a YouTube még ebben az évben. A szolgáltatásnak saját fejlesztői csapata van, és valószínűleg lesz némi átfedés a Google Play új, androidos zenei platformjával. A Fortune magazin információi szerint a szintén a Google-tulajdonú YouTube zenei csatornáin minden regisztrált felhasználó ingyen hallgathat majd zenét. Az előfizetői díjért további szolgáltatásokat kaphatunk majd, a YouTube-on például nem jelennek meg hirdetések azoknál, akik fizetik a havi díjat.

A Google híres arról, hogy nem reagál a pletykákra, a YouTube szóvivője azonban mégis nyilatkozott a témáról. Azt mondta, hogy van néhány tartalomgyártó, akik úgy gondolják, jól járhatnak, ha előfizetéses csatornákat indítanak, így a YouTube megvizsgálja ennek lehetőségét.

A YouTube már most az egyik legtöbbet használt zenei oldal, jelenleg hirdetéseket jelentetnek meg a videók mellett, az ebből befolyó bevételt pedig megosztják a videók tulajdonosaival. Zeneipari szakértők szerint még nem teljesen világos, hogy az előfizetéses rendszer megéri-e. Az ingyenes tartalom ugye több felhasználót jelent, az előfizetéses rendszerben azonban folyamatosan költenek a felhasználók.

A YouTube nagysága és népszerűsége miatt abban a helyzetben van, hogy ki tudja próbálni az előfizetéses módszert is. A legnézettebb videók többsége zene, a nézőik pedig tizenévesek, vagyis pont az a korosztály, amely a legfontosabb a zenestúdióknak. A Nielsen tavalyi kutatása szerint a tizenévesek 64 százaléka a YouTube-ot részesíti előnyben, minden más zeneszolgáltatással szemben.

A YouTube egy viszonylag teli piacra lépne be, ahol majd a Spotify, Pandora, Rdio, Soundcloud és a Deezer szolgáltatásokkal kell majd versenyeznie. Ráadásul állítólag az Apple is arra készül, hogy rádiót épít az iTunes-ba, ami a felhasználó ízlése alapján streamel zenét.