Lehel
17 °C
27 °C

Milyen lesz a világ a Google Glasson keresztül?

2013.03.08. 21:22
A fejre illeszthető kijelzővel kényelmesebb lenne a mobilhasználat, azonban bárki észrevétlenül rögzíthet rólunk adatokat. Az állandó internet-hozzáférés pedig az emberi kapcsolatokat rombolja. Szeretni vagy kritizálni van több okunk a várva várt „okos szemüveget”?

Mint minden új találmányt, ezt is azonnal elkezdték kritizálni várható negatív társadalmi hatásai miatt. A szemüveg széles körű használatát az ellenzők többsége a személyiségi jogok veszélyeztetésére hivatkozva kifogásolja – jelent meg a hír aThe Guardian oldalán. A szemüveget viselve bármikor és bárhol kamerázhatunk, anélkül, hogy valaki észrevenné. Akár olyan helyeken is, ahol tilos kamerázni.

A rögzített adatok egyszerűen és azonnal feltölthetők a Google szerverére, ami adatvédelmi kérdéseket is felvet. Erre persze lehet azt mondani, hogy úgyis minden város tele van térfigyelő kamerákkal. Viszont ha egy városban ötmillió ember visel Google Glasst, akkor az összes információ a Google birtokába fog kerülni.

A felhasználó számára is okozhat kellemetlenségeket a szemüveg viselése. A Google már nem csak azt lesz képes lekövetni, hogy mire keresünk rá a neten, hanem azt is, hogy hová nézünk, amikor az utcán sétálgatunk.

A Google Glass másik kritizált pontja a társas kapcsolatokra gyakorolt hatása. Senki sem vitatja, hogy óriási kényelmet fog jelenteni az eszköz használata. Nem kell majd előbányásznunk a telefont a zsebünkből vagy a táskánkból ahhoz, hogy elolvassuk az új üzeneteinket. De egymásra képesek leszünk így odafigyelni? Érdemes belegondolni abba, hogy milyen változást hoztak az okostelefonok. Ha ma belépünk egy nyilvános helyre, azt látjuk, hogy mindenki a telefonján matat.

Az alábbi videóból megtudhatjuk, hogy hogyan segít a Google Glass lenyűgözni a másikat az első randevún.

A legfontosabb kérdés az, hogy megkönnyíti-e annyira az életünket ez az okos kis szerkezet, hogy hajlandóak legyünk szemet hunyni veszélyei fölött.

A Google Glassnak köszönhetően az egész világ elénk tárulhat, de a hagyományos szemüvegekkel ellentétben látásunkat nem élesíti. A Google újítása úgy néz ki, mint egy közönséges szemüveg. Valójában egy viselhető mobil eszközről van szó, amivel internetezni, videózni és fényképezni is lehet. A feladatokat hangutasításra végzi az Androidon futó szerkezet. Ez azt jelenti, hogy olyan helyzetekben is tudunk fényképezni és kamerázni, amikor mindkét kezünk foglalt. Mintha kamera lenne a fejünkhöz rögzítve.

Az egész világ izgatottan várja, hogy kipróbálhassa az új eszközt. A Google a 2012-es év végére ígérte az első példányok piacra dobását. Egyelőre azonban még csak tesztelésre van lehetőség. Amerikában nagy port kavart, hogy a múlt héten valaki egy Google szemüveget kínált eladásra az eBayen, mondván, hogy ő a tesztelők egyike. A licit 16 ezer dollárig ment, mielőtt az aukciós oldal karbantartói leállították az árverést, mivel az illető nem tudta bizonyítani, hogy tényleg a tulajdonában van a szemüveg.