Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Tilos lett a káromkodó jelszó egy amerikai mobilszolgáltatónál

2013.04.02. 10:40

Érdekes extra feltételt tett be az amerikai AT&T a felhasználók jelszavaival kapcsolatos elvárások közé. A jövőben az embereknek nemcsak a jelszó hosszára, a karakterek nagyságára, a számok jelenlétére, illetve úgy általában a véletlenszerűségre kell odafigyelniük, de arra is, hogy a jelszó ne tartalmazzon káromkodást.

Az első nekifutásra inkább csak vicces elvárás azonban kérdéseket vet fel a cég jelszókezelésével kapcsolatban. A weboldalakon megadott jelszavakat ugyanis nem sima szövegként, hanem titkosítva küldi el a gépünk, és a szolgáltató sem az általunk beírt betűket látja, hanem annak egy speciális, tulajdonképpen visszafejthetetlen változatát, ami viszont semmilyen utalást nem tartalmaz a jelszó tartalmára. A szolgáltatók ezt a titkosított változatot tárolják, és a beírt jelszavakat is ehhez hasonlítják, így ha a weboldal ránk szól, amikor káromkodunk a jelszó megadásakor, az azt jelentheti, hogy komoly problémák vannak az oldal jelszókezelési eljárásával.

Ön káromkodik a jelszóban?

  • 2264
    Lófaszt
  • 145
    Igen, magyarul
  • 40
    Igen, más nyelven

Azonban az is előfordulhat, hogy olyan jelszóról van szó, amit részben vagy egészben telefonon keresztül az AT&T operátorainak is el kell mondani. Ilyen telefonos jelszót több call centerben és banki telefonos szolgálatoknál is használnak, ahol az ügyfélnek a karaktersor véletlenszerűen kért elemeit kell bemondania az operátor kérésére. A teljes jelszó élőszóban történő megadására is lehet példa, például távfelügyelt riasztórendszerek ellenőrzésekor.