Jolán
2 °C
4 °C

Tilos lett a káromkodó jelszó egy amerikai mobilszolgáltatónál

2013.04.02. 10:40

Érdekes extra feltételt tett be az amerikai AT&T a felhasználók jelszavaival kapcsolatos elvárások közé. A jövőben az embereknek nemcsak a jelszó hosszára, a karakterek nagyságára, a számok jelenlétére, illetve úgy általában a véletlenszerűségre kell odafigyelniük, de arra is, hogy a jelszó ne tartalmazzon káromkodást.

Az első nekifutásra inkább csak vicces elvárás azonban kérdéseket vet fel a cég jelszókezelésével kapcsolatban. A weboldalakon megadott jelszavakat ugyanis nem sima szövegként, hanem titkosítva küldi el a gépünk, és a szolgáltató sem az általunk beírt betűket látja, hanem annak egy speciális, tulajdonképpen visszafejthetetlen változatát, ami viszont semmilyen utalást nem tartalmaz a jelszó tartalmára. A szolgáltatók ezt a titkosított változatot tárolják, és a beírt jelszavakat is ehhez hasonlítják, így ha a weboldal ránk szól, amikor káromkodunk a jelszó megadásakor, az azt jelentheti, hogy komoly problémák vannak az oldal jelszókezelési eljárásával.

Ön káromkodik a jelszóban?

  • 2263
    Lófaszt
  • 145
    Igen, magyarul
  • 40
    Igen, más nyelven

Azonban az is előfordulhat, hogy olyan jelszóról van szó, amit részben vagy egészben telefonon keresztül az AT&T operátorainak is el kell mondani. Ilyen telefonos jelszót több call centerben és banki telefonos szolgálatoknál is használnak, ahol az ügyfélnek a karaktersor véletlenszerűen kért elemeit kell bemondania az operátor kérésére. A teljes jelszó élőszóban történő megadására is lehet példa, például távfelügyelt riasztórendszerek ellenőrzésekor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?