Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Ötszörösére nőtt az androidos vírusok száma

2013.04.03. 11:37

Egy friss felmérés szerint elsöprő fölénnyel vezeti az okostelefonokra telepített operációs rendszerek magyarországi piacát az Android. A G Data megbízásából készített felmérésből kiderült, hogy a magyar, 18-75 éves internetező lakosság fele rendelkezik jelenleg okostelefonnal. A legnépszerűbbek egyértelműen az androidos készülékek, a felhasználók 65 százaléka választotta ezt az operációs rendszert, míg a Symbian 12, a Windows Mobile 8, az iOS 4, a Blackberry pedig csupán 2 százalékot tudhat magáénak.

A vírusirtócég felmérése az egyes rendszerek elterjedtsége mellett ugyanakkor azt is megvizsgálta, hogy mennyire biztonságosan használjuk az okostelefonokat. Ez egyre fontosabb kérdéssé válik, mivel az androidos kártevők száma 2012 második felében ötszörösére növekedett az előző félévhez képest. Ma már több százezer okostelefonos vírust ismerünk, és folyamatosan derül fény az Android olyan sérülékenységeire is, melyek segítségével a bűnözők távolról átvehetik a készülékek irányítását.

A mostani felmérés eredményei szerint a magyar felhasználók egynegyede telepített már olyan alkalmazást androidos mobiltelefonjára, mely nem a Google hivatalos piacteréről származott. A válaszadók saját bevallása szerint ráadásul az ilyen szoftverek egyharmada valamilyen feltört vagy kalóz verzió volt.

Ha egy androidos okostelefonon különböző külső alkalmazásokat szeretnénk használni, akkor érdemes legalább egy alapszintű, ingyenes vírusvédelmi szoftvert telepítenünk a készülékre – figyelmeztet ennek kapcsán Petrányi-Széll András, a G Data kommunikációs vezetője.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!