Jolán
2 °C
4 °C

Új módszer a tengeralattjárók ellen

2013.04.04. 14:41

Az amerikai katonai kutatási projektekért felelős Darpa sikeresen tesztelt két új módszert, amellyel észlelhetik a halk tengeralattjárókat. Szenzorok egy csoportja az óceán alján figyel, a másik megoldás pedig egy vízi robot, amely elkapja őket. Mindkét eszköz a Distributed Agile Submarine Hunting (DASH) nevű project keretében készült.

SHARK
SHARK
Fotó: DARPA

A DASH keretében TRAPS néven (Transformational Reliable Acoustic Path System) kifejlesztettek néhány spceiális szonárt. Mindegyik TRAP egy rögzített, passzív szonár, amit arra terveztek, hogy a tengerfenékről kommunikáljon a lebegő, felszín közelében lévő párjával egy vezeték nélküli, akusztikus modemen keresztül. Az ötlet szerint az így elosztott szonárrendszerek egyfajta hangcsapdaként működnek. Persze ez csak akkor működik, ha a hardver tartós, a modem képes a mélységeket elviselni, és senki nem hekkeli meg az összetevőket az óceán mélyén.

A DASH második összetevője egy sárga tengeralattjáró: Submarine Hold at Risk, melynek hivatalos rövidítése: SHARK. A Shark egy mobilszonár-platform, amelynek feladata, hogy kövesse a felfedezett tengeralattjárókat. Ennél többet nem mond a fejlesztésről szóló közlemény.

Az biztos, hogy viszonylag nagy távolságok áthidalására lesz szüksége mozgásban és kommunikációban egyaránt. Arról semmit sem tudni, honnan indítaná a Darpa ezeket a járműveket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?