Olivér
5 °C
8 °C

8 millió Iphone-t küldött vissza az Apple

2013.04.22. 11:10

A Foxconn állítólag legalább nyolcmillió hibás Iphone-t szállított az Apple-nek, és ez valószínűleg körülbelül 257 millió dollárnyi veszteséget jelent majd a tajvani gyártónak – számolt be a fiaskóról vasárnap a China Business Journal.

A tudósítás szerint megjelenítési és funkcionális problémák miatt március 15-én az Apple ötmillió készüléket küldött vissza a feladónak. A kínai lapnak beszámoló, névtelenséget kérő, a Foxconn-nál dolgozó forrás szerint hasonló gondok már korábban is akadtak, így a mostanival együtt nagyjából nyolcmillió készüléket kellett visszavenniük. Mivel a lap információi szerint a cégnél egy, a kínai leányvállalatoknál készített Iphone-ra körülbelül 32 dollárnyi gyártási költség jut, így jön ki a közel 257 millió dollár, ugyanis ezeket a telefonokat a hibátlan alkatrészek felhasználásával ugyan, de gyakorlatilag újragyártják.

Ez komoly összeg, ugyanis a Foxconn Iphone-gyártással foglalkozó üzletága 2012-es profitjának nagyjából a kétharmadát teszi ki. A lap által idézett forrás szerint ez a hatalmas számú selejt annak köszönhető, hogy a gyár nemrég kinevezett új menedzsmentje egyelőre nem képes megbirkózni a céget érő kihívásokkal, és ez többek között a minőség-ellenőrzés hiányosságaiban is megmutatkozik.

A problémák miatt a Foxconn április 7-étől egy hétre felfüggesztette három kínai gyárában a termelést, és egy vizsgálóbizottságot küldtek ki, hogy megállapítsák a hibák okát, és megtegyenek mindent, hogy a legyártott készülékből sokkal kevesebb bizonyuljon selejtnek (az egyik kínai üzemben pl. ötszázalékos a selejtarány).

A cégek nem kommentálták az értesüléseket, így arról csak találgatások vannak, hogy a történtek késleltethetik-e az új Iphone-ok piacra kerülését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?