Jónás, Renátó
4 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

A Google autója mindent lát

2013.04.23. 15:45

Balesetek és koccanások tucatjait, HÉV-re váró játékmackót, busz mellett bográcsoló társaságot és egy tetten ért graffitist kapott le a Google Street View autója. Olvasóink elárasztottak minket a magyarországi Street View indulása után furcsa, szokatlan vagy egyszerűen vicces jelenetekkel.

A Google kedden indította az utcakép szolgáltatást, autóik 2011-ben és 2012-ben járták végig az ország útjait és fotózták végig a környezetet. Ilyenkor előfordul, hogy olyan kerül a fényképezőgépek útjába, amire nem számítanak. Sok országban külön készülnek megrendezett jelenetekkel, mi eddig nem találtunk ilyet (ha ilyet lát, küldje el vagy tegye fel Facebookra). Néhány évvel ezelőtt azonban az Index is a Google-autók nyomába eredt, hogy meglessük, hogyan készülnek a térképek.

A Google autói azóta bejárták az országot, néhány félreesőbb vagy nehezebben megközelíthető helyet hagytak csak ki. A tervek szerint azonban ezeket is pótolni fogják, május 13-án térnek vissza, hogy javítsák a hibákat, frissítsék a két-három éves képeket, és az eddig elmaradt részek is felkerüljenek a szolgáltatásba.

Több olvasónk is jelezte, hogy sok helyen az utca egyik felében még nyári környezetet látni, a másik felében pedig már havas a táj. Igazán látványos, amikor továbbkattintva egyszercsak téliesre vált a környezet. Ez gyakran előfordul, mert az autók többször is végigjárnak néhány útvonalat, főleg akkor, ha az első felvételek nem sikerültek. Így is akadnak azonban fekete foltok, a budapesti Ajtósi Dürer sor egyik fele például teljes sötétségbe borul.