Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Saját felhasználóikkal küzdenek a hekkerek

2013.04.23. 15:30

Közös hekkerversenyt hirdetett hálózatbiztonsággal foglalkozó BalaBit IT Security, az etikus hekkeléssel foglalkozó Silent Signal és a legismertebb kiberbiztonsági blog, a Buherablog. A verseny célja, hogy játékos tanulási lehetőséget biztosítsanak az érdeklődőknek, a szárnyaikat próbálgató hekkerpalántáknak és a nagy tapasztalattal rendelkező, akár etikus hekkerként dolgozó profiknak is, hiszen ahhoz, hogy a nem rég elfogadott magyar információbiztonsági törvény elérje a célját, nagyszámú, hozzáértő szakemberre lesz szükség.

A „Ghost in the Shell Control Box: The Ultimate Hacker Playground” elnevezésű játékban a cél eléréséhez szinte minden eszköz bevethető, az egyetlen szempont az idő – regisztrálni május 12-ig lehet, és a pályák csupán egyetlen hétig lesznek elérhetők.

A verseny kerettörténete egy valós problémakörre épül: a kiberbűnözés mértéke az elmúlt években folyamatosan nőtt, a támadások fő célpontját pedig a bizalmas vállalati adatok jelentik. A szervezetek nagy része már rendelkezik valamilyen védelemmel, de a hálózaton belülről érkező támadások ellen legtöbbjük védtelen. A készítők a Ghost in the Shell című japán anime film nyomán egy saját fantasy-történetet hoztak létre, de a pályák valós szituációkra épülnek. A játékosok feladata, hogy az pályák teljesítésével olyan tudásra tegyenek szert, amivel megakadályozhatják, hogy a hálózaton kívülről érkező támadók a védők közé beépülve kiemelt jogosultságot szerezzenek.

Höltzl Péter, a BalaBit biztonsági tanácsadója szerint nem véletlen, hogy a törvényi és iparági szabályozások között is egyre több az olyan előírás, amely a felhasználók tevékenységének megfigyelését célozza, különös tekintettel a kiemelt jogosultsággal rendelkező felhasználók aktivitásaira, hiszen ők okozhatják a legnagyobb károkat.

Az első helyezett Európa legnagyobb hekkertáborába, a Hollandiában négy évenként megrendezett Observe Hack Make konferenciára utazhat ki.  A második és harmadik helyezett pedig 60 illetve 40 ezer forintos támogatást kap bármely általa választott számítástechnikai eszköz megvásárlásához.