Ábrahám
17 °C
29 °C

Saját felhasználóikkal küzdenek a hekkerek

2013.04.23. 15:30

Közös hekkerversenyt hirdetett hálózatbiztonsággal foglalkozó BalaBit IT Security, az etikus hekkeléssel foglalkozó Silent Signal és a legismertebb kiberbiztonsági blog, a Buherablog. A verseny célja, hogy játékos tanulási lehetőséget biztosítsanak az érdeklődőknek, a szárnyaikat próbálgató hekkerpalántáknak és a nagy tapasztalattal rendelkező, akár etikus hekkerként dolgozó profiknak is, hiszen ahhoz, hogy a nem rég elfogadott magyar információbiztonsági törvény elérje a célját, nagyszámú, hozzáértő szakemberre lesz szükség.

A „Ghost in the Shell Control Box: The Ultimate Hacker Playground” elnevezésű játékban a cél eléréséhez szinte minden eszköz bevethető, az egyetlen szempont az idő – regisztrálni május 12-ig lehet, és a pályák csupán egyetlen hétig lesznek elérhetők.

A verseny kerettörténete egy valós problémakörre épül: a kiberbűnözés mértéke az elmúlt években folyamatosan nőtt, a támadások fő célpontját pedig a bizalmas vállalati adatok jelentik. A szervezetek nagy része már rendelkezik valamilyen védelemmel, de a hálózaton belülről érkező támadások ellen legtöbbjük védtelen. A készítők a Ghost in the Shell című japán anime film nyomán egy saját fantasy-történetet hoztak létre, de a pályák valós szituációkra épülnek. A játékosok feladata, hogy az pályák teljesítésével olyan tudásra tegyenek szert, amivel megakadályozhatják, hogy a hálózaton kívülről érkező támadók a védők közé beépülve kiemelt jogosultságot szerezzenek.

Höltzl Péter, a BalaBit biztonsági tanácsadója szerint nem véletlen, hogy a törvényi és iparági szabályozások között is egyre több az olyan előírás, amely a felhasználók tevékenységének megfigyelését célozza, különös tekintettel a kiemelt jogosultsággal rendelkező felhasználók aktivitásaira, hiszen ők okozhatják a legnagyobb károkat.

Az első helyezett Európa legnagyobb hekkertáborába, a Hollandiában négy évenként megrendezett Observe Hack Make konferenciára utazhat ki.  A második és harmadik helyezett pedig 60 illetve 40 ezer forintos támogatást kap bármely általa választott számítástechnikai eszköz megvásárlásához.