Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Megint hatalmasat kaszált az Apple

2013.04.23. 23:56 Módosítva: 2013-04-24 00:01:52

Az Apple közzétette aktuális negyedéves pénzügyi jelentését. Az eredményeknek az adott már jó előre nagy jelentőséget, hogy vajon sikerül-e megállítani a cég tavaly ősz óta tartó tőzsdei süllyedését (a szeptemberi rekordárfolyam 700 dollár fölött járt, innen sikerült bő fél év alatt 400 alá esnie a papírnak), illetve hogy hogyan muzsikál a cég egy olyan negyedévben, amikor nincs frissen megjelent iPhone-csúcsmodell és karácsonyi bevásárlási szezon, viszont nagyon erősek a konkurensek, főleg a Samsung.

A cég csattanós választ adott a kétkedőknek, és az elmúlt három hónapot 43,6 milliárd dolláros forgalom mellett 9,5 milliárd dollárnyi tiszta nyereséggel zárta. Ez azt jelenti, hogy a cég nagyjából napi 100 millió dollár, azaz 23 milliárd forint profitot termel. A csillagászati számok ugyanakkor negatív trendeket mutatnak, mivel szinte minden adat csökkent a legutóbbi negyedévhez (54 milliárdos forgalom, 13 milliárd nyereség), és a tavalyi év hasonló időszakához (39 milliárdos forgalom, 11 milliárd nyereség) képest egyaránt. Különösen aggasztó az, hogy a tavaly ilyenkori beszámolóhoz képest nagyobb forgalom mellett kisebb nyereség maradt a cég kasszájában, vagyis romlik az Apple hatékonysága, esik a nyereséghányad. Persze még így is szédítően magas, minden befolyó dollárból 37 cent nyereségként marad a cég zsebében - de ez a szám egy éve még 47 volt.

Szokás szerint az iPhone eladásai pörgették legjobban a cég bevételszámlálóját, de a telefon eddigi dinamikus növekedése lassulni látszik, a mostani negyedéves eladási adat (37,4 millió) alig nőtt a tavaly ilyenkori 37 millióhoz képest. Az iPad viszont hasít, a tavalyi 12 millió darab után most 19,5 millióig futott fel az eladás. Rekordot döntött az iTunes Store forgalma (itt a növekedés csaknem 30 százalékos volt tavalyhoz képest), és az Apple Store bolthálózat is, utóbbi 5,2 milliárd dollárral járult hozzá a teljes bevételhez. A Mac asztali számítógépek és notebookok hozták a tavalyi 4 milliós szintet az eladásokban, ami nagy szó a teljes pécépiac évi 14 százalékos zsugorodása mellett. Az iPod továbbra is csökken, a tavalyi 7,7 után most csak 5,6 milliót értékesített a cég a médialejátszóból. Igaz, ezt úgy is lehet értékelni, hogy még mindig majdnem havi kétmilliót adnak el egy olyan kütyüből, aminek a képességei évek óta alapban benne vannak a középkategóriás okostelefonokban is.

iPhone- és iPad-eladások alakulása
iPhone- és iPad-eladások alakulása

A jelentés közzétételére szervezett sajtótájékoztató talán legfontosabb bejelentése volt, hogy az Apple meghallotta a morgolódó részévényesei panaszát, és végre kezd valamit a gigászi, 145 milliárd dollár körül járó készpénzállományával. A cégfelvásárlások és extra osztalékfizetés helyett a vállalat egy óriási sajátrészvény-felvásárlási akciót jelentett be, amiben 60 milliárd dollárt fog fordítani a részvényei összevásárlására a piacról (és ezt az összeget a tervek szerint 2015-ben 100 milliárdig húzza fel).

A következő, hagyományosan gyengébb, nyári negyedévre a cég 33-35 milliárd dollár közötti bevételt jelzett előre, elsősorban a kínai piac növekedésétől, és az ott várhatóan meglóduló iPad Mini-eladásoktól várnak sokat. Tim Cook emellett homályos célzásokat tett arra, hogy ősszel izgalmas új termékkategóriák meghódítása, és óriási meglepetések várhatók az Apple-től. Hogy ezzel az okosórára vagy az Apple-tévére, esetleg mindkettőre célzott, nem tudni.

Az Apple eredményeit érdemes összehasonlítani a - legalábbis néhány piacon - legnagyobb konkurensének számító Microsoft és Google szintén a napokban közzétett számaival. A Windows-birodalomnak 6 milliárd dolláros nyeresége jött össze 20,5 milliárd dollárnyi forgalom mellett, a kereső pedig 14 milliárdos bevételt és 3,3 milliárd profitot tudott felmutatni. Vagyis az Apple pénzügyi téren jobban teljesített, mint a Microsoft és a Google együttvéve.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!