Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Firefoxnak álcázza magát egy kémprogram

2013.05.02. 11:48

A Mozilla bíróságra vinné azt a céget, amely kormányoknak adja el a Firefox böngészőnek álcázott kémprogramját. A Citizen Lab kiberbiztonsági cég jelentése szerint 36 országban működtetnek irányító (command and control) szervereket a FinFisher nevű kémprogramhoz, köztük Magyarországon is.

A FinSpy neven is ismert szoftvert az angliai Gamma International készíti a kormányoknak bűnügyi nyomozásokhoz. Ahogy ez lenni szokott, a felhasználás állítólag nem áll meg itt, a kormányok előszeretettel figyelik politikai ellenfeleiket is a programmal. A kémprogramot demokráciapárti bahreini aktivisták ellen bizonyítottan használták.

Balra a hamis, jobbra az igazi Firefox paraméterei
Balra a hamis, jobbra az igazi Firefox paraméterei

A Mozilla hivatalos blogjában írta meg, hogy felszólította a céget: fejezze be illegális gyakorlatát. A Gamma programját úgy tervezték, hogy Mozilla Firefoxnak tűnjön. Nem fertőzi meg magát a böngészőt, de a Mozilla szerint márkájukat és védjegyüket használják arra, hogy a hazugsággal elkerüljék a program felismerését. A cég szerint ez sérti az emberi jogokat és az online magánéletet.