Először repült a Triton kémdrón

2013.05.23. 16:39

Szerdán repült először az Amerikai Haditengerészet MQ–4C Triton nevű tengerészeti drónja, amely megváltoztathatja azt, ahogy az amerikai katonaság most járőrözik az óceánokon. A drón 80 percig repült, és 6 ezer méteres magaságot ért el.

A teljes nevén MQ–4C BAMS Triton kódnevű drónt a Northrop Grumman fejlesztette az amerikai haditengerészetnek. A pilóta nélkül repülő drón a BAMS (Broad Area Maritime Surveillance) program része. Megfigyelési és felderítési feladatokat lát majd el.

U.S. Navy Triton Unmanned Aircraft System

A Triton néven emlegetett MQ–4C négyéves fejlesztési munka eredménye. A haditengerészet azt tervezi, hogy a Poseidon P–8A tengeri járőregységeket fogja támogatni a Reconnaissance Force rendszer részeként.

Nem teljesen új platformról van szó: a közel negyven méter szárnyfesztávolságú Triton a légierő RQ–4B Global Hawk modelljének terveire alapul, beépített szenzorait pedig már korábban is használta az amerikai védelmi minisztérium. Újdonság, hogy az AN/ZYP-3 többfunkciós aktív szenzorokat (MFAS) radarrendszerben használják, így a Triton 4,35 millió négyzetkilométernyi területet tud szemmel tartani.

A haditengerészet elképzelései szerint a Triton komoly szerepet tölthet be a hírszerzésben; elsősorban megfigyelési és felderítési feladatokra szánják, amire 3700 kilométeres hatótávolsága is alkalmassá teszi. A tervek szerint a drón a P–8A, a P–3C, illetve az EP–3E típusú gépeket fogja támogatni a bevetések alatt.  • Tippek
  • Árfolyam