Jenő
9 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Adatvédelmi biztosok aggódnak a Google Glass miatt

2013.06.20. 10:42

Jennifer Stoddart kanadai adatvédelmi biztos szerdán hat ország 36 adatvédelmi hatóságának nevében nyílt levelet intézett Larry Page-hez, a Google vezetőjéhez, melyben kifejezi a cég új terméke, a Google Glass miatt felmerült aggályait, és több kérdést feltesz, melyekre mihamarabb választ kíván kapni.

Az egyik legkomolyabb kifogás, hogy a különleges tudású okosszemüveg lehetőséget adhat bárkinek, hogy másokról adatokat rögzítsen (például észrevétlenül lefilmezze), ráadásul ezek az adatok a Google rendszerébe is bekerülnek, ami újabb adatvédelmi problémákat vet fel.

A biztos kifogásolja, hogy nem rendelkeznek részletes technológiai leírásokkal, így csak a médiában megjelent információkra hagyatkozhatnak – épp ezért kérik a cégvezetőt, hogy ismertessék teljes körűen az eszköz működését, illetve a Google felhőszolgáltatói tevékenységét is mutassák be a szemüveggel kapcsolatban.

A biztosok tudni szeretnék, hogy hogyan tartja be a cég a Google Glass esetében az adatvédelmi előírásokat, milyen információkat gyűjt a Google a Glass segítségével, és ezek közül milyen információkat osztanak meg harmadik felekkel. Nem tiszta az sem, hogyan szándékoznak felhasználni a begyűjtött információkat.

Kérdőjeles a biztosoknak az is, mi a helyzet az arcfelismerő technológiákkal, bár állítólag most ilyen funkció nem kerül a szemüvegbe. Szeretnék azt is elérni, hogy a Google mutassa be a szemüveget az adatvédelmi hatóságoknak, és adjon belőle tesztelésre. A Google egyelőre még nem reagált a megkeresésre. Május végén egyébként amerikai képviselők is feltettek hasonló kérdéseket az eszközzel kapcsolatban.