Pandora, Gabriella
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Meghalt az egér feltalálója

MTI/Index
2013.07.04. 07:56
Nyolcvannyolc éves korában meghalt Doug Engelbart, a számítógépes egér atyja.

A számítástechnikai területen úttörőnek számító amerikai feltaláló az 1960-as években fejlesztette ki az akkor még fa házas, két fém keréken gördülő egeret. Egy kaliforniai kutatóintézetben dolgozott az email, a szövegszerkesztő és a videokonferencia korai változatain is.

Halálhírét lánya közölte a kaliforniai Mountain View-ban található Számítógép-történeti Múzeummal. Tájékoztatása szerint édesapja már rossz egészségi állapotban volt, kedd éjjel, álmában érte a halál.

Doug Engelbart 1925. január 30-án született Portlandben, édesapja rádiószerelő, édesanyja háztartásbeli volt. Elektromérnöknek tanult, dolgozott az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA elődjénél is, de számítógépek iránti érdeklődése révén végül a Stanford Kutatóintézetben (SRI) kötött ki. Később Augmentation Research Center néven saját laboratóriumot alapított, amely közreműködött az internet előfutárának számító ARPANet létrehozásában is.

Douglas Engelbart : The Mother of All Demos (1/9)

Az egeret egy ma már legendás 1968-as San Franciscó-i prezentáción mutatta be először, amelyen az első videokonferenciát is tartotta. Számítógépes alapfelszereléssé vált találmányán azonban nem gazdagodott meg: szabadalma 1987-ben, még az egér elterjedtté válása előtt lejárt.

Egy korábbi nyilatkozatában a feltaláló elmondta: 1961-ben kezdett el dolgozni azon, hogy új kezelőeszközzel váltsa le a háború radarkezelői miatt akkoriban még elterjedt fényceruzát. „Már az első tesztekből kiderült, hogy az egér pontosabb, gyorsabb és könnyebben használható annak ellenére, hogy előtte még csak hasonló eszköz sem volt a kezünkben.” Engelbart elmondása szerint hatan dolgoztak a projekten, és egyikük sem emlékszik pontosan, ki kezdte el egérnek hívni a találmányt. „Őszintén csodálkozom, hogy rajta ragadt ez a név” – vallotta be az amerikai mérnök.

Engelbart 1997-ben megkapta az 500 ezer dollárral járó Lemelson-MIT-díjat, 2000-ben pedig az amerikai elnök által adományozott Nemzeti Technológiai Érmet. A számítógépes világ és az irodai dolgozók világszintű kollektívája mellett négy gyermeke, kilenc unokája és második felesége gyászolja. Első felesége 47 évnyi házasság után, 1997-ben halt meg, Engelbart 2008-ban házasodott újra.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport