Támad a Facebook, védekezzünk!

2013.07.17. 14:09

A Facebook elkezdte széles körben élesíteni a Graph Search nevű új, sokkal összetettebb, és sokkal több személyes adatot (néha kéretlenül) feltáró keresőjét. Az új funkciót most már nemcsak azok kapják meg, akik feliratkoztak a kipróbálásra, hanem mindenki – illetve szerkesztőségünk eddigi tapasztalatai alapján azok, akik angol nyelven használják a közösségi oldalt, attól függetlenül, melyik országban élnek.

1szekciok
Fotó: Facebook

Ez azt jelenti, hogy az eddigieknél jóval többen tudnak majd turkálni a magánéletünkben. Emiatt akkor is érdemes átnézni beállításainkat, ha mi magunk magyarul használjuk a Facebookot, ezért nem kaptuk meg az új keresési lehetőséget – adataink ettől még sokkal nagyobb nyilvánossághoz juthatnak el, ha nem vagyunk elég óvatosak.

A Facebook rengeteg információt gyűjt össze rólunk, amiket a profilunkon a Névjegy fül alá zsúfolnak. Mostanában az a taktika, hogy az oldal különböző pontjain szavazásokat vagy kérdéseket tesznek fel, hogy mennyire szeretjük például az adott filmet – válaszolunk, aztán az eredmény szépen bekerül erre a lapra, meg persze a reklámokat kiszolgáló adatbázisukba.

2tevekenysegek
Fotó: Facebook

Azért, hogy továbbra is nyugodtan lehessünk óvatlanok, és rosszakarók helyett csak a kedves hirdetők használhassák ki ezeket az adatokat, érdemes beállítani ízlés szerint, hogy csak a barátaink vagy kizárólag mi magunk láthassuk ezeket az információkat. Ehhez menjünk saját profilunkra, ott a Névjegy fülre, görgessünk le a szekciókig (az első alapbeállításban a Zene), itt a jobb oldalon lévő kis ceruzára kattintva szűkíthetjük a beállításokat. Ezt megismételhetjük minden szekciónál a biztonság kedvéért.

A Facebookon mindig több helyre vannak szétszórva az adatvédelmi beállítások, bár a helyzet sokat javult az utóbbi időben. A felső, fő menüsorba pakoltak egy kis lakatot; itt sok, magánélettel kapcsolatos beállítást elérhetünk – most ezek közül a Graph Search által előhozott problémákra koncentrálunk. Kattintsunk ide, az alján a Tovább beállításokra, azon belül pedig Tevékenységnapló használata nevű nyelvi förmedvényre. Ezzel igazi adatparadicsomba érkeztünk: itt porosodik az összes elfelejtett lájkunk, hozzászólásunk, kósza gondolatunk, amelyekre persze a közösségi oldal nálunk sokkal jobban emlékszik. Itt akad, amit tömegesen is átállíthatunk, pár esetben pedig egyenként kell végigkattintgatnunk, ha változtatni szeretnénk egy-egy bejegyzés, megjelölés vagy lájk láthatóságán.

3poszt
Fotó: Facebook

Ennyit a múltról. A másik fontos beállítás az új keresővel kapcsolatban a jövőről szól: érdemes átgondolni, különböző jövőbeni tevékenységeinket alapvetően kik láthatják. Jobb, ha szűkebben húzzuk meg a határt, és egy-egy alkalommal inkább kézzel többet engedünk, így biztos nem teregetjük ki a szennyest a most már könnyen megtalálható formában.

Nem százszázalékos biztonság

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a Facebook mindenképpen több teret enged az adatokban turkálóknak. Akármilyen szigorú beállításokat alkalmazunk, akkor is lesznek olyan dolgok, amiket szinte csak akkor úszhatunk meg, ha nem is regisztrálunk a közösségi oldalra.

Még januárban kipróbáltuk az akkor induló szolgáltatást, és több, adatvédelmi szempontból visszás lehetőséget is találtunk az új keresővel: hiába tiltjuk le, hogy mások lássák megjelölt képeinket, a Graph simán kidobja a megfelelő kulcsszavakkal azokat, sőt, kiderülhet az is, ki melyiket lájkolta, hiába csak saját magunk láthatjuk barátaink listáját.  • Hírek
  • Hírek