Jönnek a víz alatti drónok

2013.07.25. 09:42

Az Amerikai Egyesült Államok stratégiai – zömében katonai célú – kutatásokat menedzselő intézete (Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA) a Védelmi Minisztérium megbízásából az elmúlt évtizedekben az egyik legsikeresebb, egyben legvitatottabb projektjét vezényelte le a pilóta nélküli légi járművek (unmanned aerial vehicles – UAVs) megalkotásával és tökéletesítésével.

A harci és a civil sikerek arra vezették a DARPA-t, hogy újabb kategóriájú gépeket fejlesszen, és a drónok víz alatt működő típusát (unmanned underwater vehicles – UUVs) célzó újabb projekt előrehaladásáról számolnak be augusztusban.

A DARPA augusztus 5-én újságírók előtt mutatja be az úgynevezett Hydra program eredményeit a Johns Hopkins Egyetemen. A tájékoztató szerint a víz alatti drónok kifejlesztésének ugyanaz a célja, mint a légi eszközöké: hatékonyabb harctéri tevékenység (ez lehet egyszerű szállítási feladat, de aktív támadási tevékenység is), illetve az amerikai katonák életének megkímélése.

A DARPA közleménye szerint a Hydra program három fázisból áll: először meghatározzák a várható feladatokat, koncepciót dolgoznak ki az eszközök megvalósítására, illetve kidolgozzák, hogy milyen módon lehet az alrendszereket a lehető legkisebb kockázattal létrehozni.

Ezek után létrehozzák a gépeket, majd teljes tesztnek vetik alá őket, hogy a lehető leghatékonyabb és leginkább üzembiztos működést biztosítsák.A Hydra keretében létrehozott eszközöktől egyrészt a tengeri hadviselés minőségi ugrását várják, másrészt a hadihajók és a tengerészek ellátásának, munkájuk könnyítésének fejlesztését.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek