Tibor
2 °C
8 °C

Saját böngészőt ad ki a Pirate Bay

2013.08.12. 12:03

A legnagyobb torrentoldal, a Pirate Bay saját böngészőt készített azoknak, akik olyan országokban laknak, ahol az internetszolgáltatók a hatóságok utasítására blokkolják a fájlmegosztó oldalakhoz való hozzáférést.

PirateBrowserrel az oldal egyben a tizedik születésnapját is ünnepli. Az elmúlt években nagyon sokan próbálták már ellehetetleníteni, jogi és technikai oldalról egyaránt, egyelőre sikertelenül. „Ismersz olyat, aki nem tudja elérni a Pirate Bayt vagy más torrentoldalakat, mert blokkolják? Ajánld nekik a PirateBrowsert” – írják az oldalt vezetői a böngészőt bejelentő blogbejegyzésben.

A megoldás egy előre beállított, néhány kiegészítővel megtűzdelt Firefox-böngésző: természetesen torrenten is letölthető, egyszerű a telepítése, pécén azonnal elérhető vele az anonim böngészés. A PirateBrowser a Tor nevű proxyhálózatra csatlakozik fel, amely előre be van állítva egy hordozható Firefox böngészőn. Az egész nem sokban különbözik attól, mintha egyszerűen letöltenénk a Tort, amely mára szintén előre beállítva, hordozható Firefoxszal elérhető. Használatáról itt írtunk bővebben.

A PirateBrowser kezdőlapja persze a torrentoldal, a kedvencek között pedig megtaláljuk a legnagyobb fájlmegosztókat, és azok csak Toron keresztül elérhető biztonsági másolatait arra az esetre, ha az eredeti oldalt leállítanák a hatóságok.

A Pirate Bay szerint a speciális böngészőt nemcsak a fájlcseréhez hozták létre, hanem a cenzúra elleni küzdelem részeként is. Több országban, például Iránban és Észak-Koreában, sőt Nyugat-Európában, Nagy-Brittanniában (itt az összes szolgáltató blokkolja az oldalt), Hollandiában, Belgiumban, Finnországban, Dániában és Olaszországban is előfordul, hogy a szolgáltatók blokkolnak bizonyos oldalakat. A bejegyzésben figyelmeztetik a felhasználókat, hogy a böngésző használata nem jelent tökéletes biztonságot, érdemes mellé venni, beállítani egy VPN-t (virtuális magnáhálózatot) is.