Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

A butamobil hivatalosan is halott

2013.08.14. 14:10

Első alkalommal adtak el több okostelefont a világon, mint "feature phone"-t, vagyis hagyományos mobilt. A Gartner adatai szerint a második negyedévben sikerült az okostelefonoknak megelőzni a hagyományos mobilokat a világpiacon.

Az okostelefonok előretörését az Android okozta, már évek óta lendületesen nőtt a piac, de az idei év volt a fordulópont. Az okostelefonok eladásai 46,5 százalékkal nőttek az előző negyedévhez képest és elérték a 225 millió leszállított darabot.

A hagyományos mobilok eladásai 21 százalékkal csökkentek, de még így is 210 millió darabot szállítottak le a gyártók. Az okostelefonok eladásai Ázsiában, Latin-Amerikában és Kelet-Európában nőttek a leginkább, ezekben a régiókban 74,1 százalékkal, 55,7 százalékkal, illetve 31,6 százalékkal nőttek az eladások.

Az IDC adatai szerint az Android részesedése a világpiacon nyolcvan százalék feletti volt a második negyedben. A Samsung továbbra is uralja a piacot, már majdnem a harmada az övék (31,7 százalék). Bár az Apple is több iPhone-t szállított le, mint az előző periódusban, csökkent a piaci részesedésük, 14,2 százalékot csíptek le a piacból (egy éve még 18,8 százalék volt az övék). A harmadik helyet az LG szerezte meg, a dél-koreai gyártót követi a Lenovo és a ZTE.

Említésre méltó, hogy a Microsoft Windows Phone rendszere első alkalommal utasította maga mögé a BlackBerryt, így sikerült a harmadik helyre feljönniük az operációs rendszerek rangsorában. A piac 3,3 százalékát tudhatják magukénak, míg a BlackBerry már csak 2,7 százalékát.