Aliz
3 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

3D nyomtatóval loptak bankkártya-adatokat

2013.08.16. 13:48

Az ausztrál rendőrség bejelentette, hogy egy olyan, román tagokból álló bűnbandát füleltek le, akiket azzal vádolnak, hogy 3D nyomtató és CAD-szoftver segítségével olyan eszközöket terveztek és használtak, amelyekkel Sydneyben a pénzkiadó automatáknál a gyanútlan kártyatulajdonosok adatait megszerezték, majd ezekkel visszaélve meglopták őket.

Az előzetes adatok szerint 15 ATM-re helyezték fel kamerával megerősített eszközeiket, de óvatosak voltak: több tízezer károsultról van szó, de a becsült kár mindössze százezer amerikai dollárnak megfelelő összeg. Ez két dologra utalhat: vagy nagyon sok számlához nem nyúltak hozzá – ez eléggé valószínű –, de az is lehet, hogy a kártyaadatok megszerzése után igyekeztek észrevétlenek maradni, egy-egy kártyáról csak pár dollárt emeltek le – feltehetően abban bízva, hogy ilyen kis összeg nem tűnik fel a tulajdonosoknak, és ha elég kártyaadatuk van, akkor a sűrű fillér elve alapján akár nagyon sokáig is folytathatják a tevékenységüket.

Az ilyen típusú bűncselekmény egyáltalán nem ismeretlen, szinte az ATM-ek megjelenése óta próbálkoznak a bűnözők a kártyák adatainak megszerzésével a leolvasóknál. Ami itt különlegesnek számíthat, az a tolvajok által gyártott eszközök kifinomultsága, illetve az, hogy roppant professzionálisak voltak: két modellt céloztak meg, amelyeknél (feltehetően az adott gép felépítésének teljes ismeretében) az egyik esetében az eredeti leolvasót kiszerelve képesek voltak szervesen illeszkedve behelyezni magába a gépbe az eszközüket, a másik típusnál pedig egyszerűen benyomták a saját készüléket a kártyaleolvasó nyílásába, amely ott nem zavarta a működést, de gyűjtötte az adatokat.

A módszert kiegészítette egy észrevétlenül dolgozó kicsi kamera is, mely valószínűleg a beütött kódokat rögzítette – a módszer ennyiben is újdonság, mivel a kártyaadatok a PIN nélkül is értékesíthetőek a feketepiacon, de sokkal kevesebbet érnek. A tolvajok kis hatótávolságú eszközt használtak, ezért általában körülbelül száz méteres távolságban helyezkedtek el a kompromittált ATM-től, hogy vegyék az adatokat.