Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Kiszivárgott az iPhone 5S nagy durranása

2013.08.20. 09:37

Csaknem egy éve keringenek már a pletykák arról, hogy az iPhone idei verziójának nagy durranása egy biometrikus szenzor, magyarul ujjlenyomat-leolvasó lesz. Ezt a teóriát erősíti, hogy 2012-ben az Apple felvásárolta az ilyen technológiák fejlesztésével foglalkozó AuthenTec céget, majd elkezdett ujjlenyomat-azonosítással kapcsolatos szabadalmakat levédetni. Biometrikus azonosításra utaló fájlnevek bukkantak fel az iOS7 operációs rendszer bétaverziójában is. Most az iPhone-ügyekben  legendásan jól értesült francia techblog, a Nowhere Else szerzett be távol-keleti forrásokból néhány fotót, amelyek szintén az ujjlenyomat-olvasó elméletét támogatják.

A franciák kémfotóin egy szétszedett iPhone 5 és egy iPhone 5S-prototípus van egymás mellett, jól láthatóak a különbségek a belső felépítésben. A telefon alsó részén, a Home gomb mellett fog elvileg elhelyezkedni az ujjlenyomat-olvasó. Ez a telefon biztonságát hivatott növelni, illetve a világszerte egyre nagyobb gondot jelentő telefonlopásoknak próbálja elejét venni - bár valószínűleg meglesz majd a megoldás a biometrikus azonosítás kikerülésére és kikapcsolására, egy ilyen megoldás biztosan megnehezíti majd a tolvajok és a feketepiaci terjesztők dolgát, főleg, ha az Apple-től átveszi majd ezt a megoldást a konkurencia is.

Az új iPhone-nal kapcsolatos pletykák emellett főleg külsőságekről szólnak, a legújabban terjengő hír szerint az eddigi fekete és fehér verziók mellett lesz egy exkluzív, aranyszínű változat is. Az 5S nevét, illetve a vele együtt bemutatkozó olcsó verziót, a színes műanyag borítást kapó, kisebb teljesítményű testvért, az 5C-t gyakorlatilag tényként kezeli a szaksajtó, a hivatalos bejelentés az Apple szeptember 10-re kitűzött nagy sajtótájékoztatóján várható, a megjelenés pedig ezután 1-2 héttel.