4,5 milliárd embernek adna netet Zuckerberg

2013.08.21. 11:54

A legtöbb embernek mára természetes dolog, hogy van internetkapcsolata, pedig ez csak első világbeli illúzió: még ma is több mint 4,5 milliárd emberhez nem jut el a világháló. Ezen szeretne változtatni a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg, aki internet.org címen indított kampányt. A Facebook mellett több nagy cég is a kezdeményezés mellé állt: ott a listában a Nokia, a Qualcomm és a Samsung is.

„Szeretnénk úgy megcsinálni, hogy bárki, bárhol – akár egy India vidéki részén felnövő gyerek, akinek sosem volt számítógépe – elmehessen egy boltba, vehessen egy telefont, felmenjen a netre, és elérje ugyanazokat a dolgokat, amiket te és én értékelünk az internetről” − mondta Zuckerberg egy CNN-nek adott interjúban.

„Arra használják majd, hogy kiválasszák, milyen kormányt szeretnének, most először hozzáférhetnek az egészségügyi ellátáshoz, kapcsolatba léphetnek a mesze lévő családtagokkal, akikkel évtizedek óta nem találkoztak” − fogalmazta meg a kissé idealizált célokat a közösségi oldal alapítója.

A Világbank statisztikái szerint a Földön élő kicsit több mint 7 milliárd emberből nagyjából 4,5 milliárdhoz nem jut el az internet. A legnagyobb sötét foltok Eritreában vannak, ahol csak a lakosság 0,8 százalékának van hozzáférése, Kelet-Timorban is csak 0,9 százalék ez az arány, Mianmarban 1,1 százalék, de még az Amerikai Egyesült Államokban is 19 százalék nem jut internethez. Csak a Facebookon viszont már több mint egymilliárdan vannak.

Zuckerberg szerint nincs ez rendben így, az internethez való jog alapjog (a finneknél már tényleg), és olyan világot képzel el, ahol mindenki egyenlő választási lehetőségeket kap, és szabadon beszélhet. Ötletével egyébként nincs egyedül, a Google például ballonnal vinne internetet az elmaradott területekre. Az önzetlen máz mögötti képlet azért elég egyszerű: minél több ember internetezik, annál többen kattintanak reklámokra.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM