Félelmetes, mennyire Google-függők vagyunk

2013.08.22. 15:13

Múlt pénteken kisebb felfordulást okozott a neten, hogy pár percre leállt az egész világon a Google összes szolgáltatása a keresőtől kezdve a Gmail levelezőjén át a Drive-ig és a naptárig. Az üresjáratot okozó üzemzavart nagyon gyorsan elhárították, a Google statisztikái szerint 2-5 percig tartott csak a leállás az egyes régiókban. Hogy mi okozta a Google-szolgáltatások beszakadását, nem hozták nyilvánosságra, a GoSquared forgalomelemző cég azonban utólag nagyon érdekes adatokat tett közzé arról, hogyan reagált az internet forgalma a Google kiesésére.

google-downtime 610x252.png

A webes oldalletöltések mennyiségét mutató grafikonon jól látszik, hogy 23:52-kor (londoni idő) egyik pillanatról a másikra majdnem a felére zuhan vissza a forgalom, a következő egy percben ott is marad, majd nagyjából három perc alatt visszakúszik 20-25 százalékot, ott mintha ismét erőt gyűjtene a vonal, aztán kilő, messze az eredeti szint fölé, ahová kicsivel éjfél után tér vissza. Ez a kiugrás valószínűleg a jelenséget nem értő, az újratöltés gombját nyomkodó felhasználók nyoma, akik hirtelen egyszerre szabadultak rá az újra élő szolgáltatásokra.

Mindez azt mutatja, hogy a webezők Google-függősége, a Google forgalomirányító szerepe az internet mindennapjaiban egészen elképesztő méreteket ölt. A CNET beszámolója szerint a konkurens szolgáltatók és keresők, mint a Yahoo vagy a Bing forgalmában nem látszott meg, hogy a Google leesett a netről rövid időre.

Mivel a leállás magyar idő szerint pár perccel hajnal egy előtt történt és elég rövid ideig tartott, itthon a legtöbben észre sem vették az egészet, Amerikában azonban, főleg a nyugati parton, ahol délután négy volt, a pénteki munkaidő utolsó órája, kisebb pánik uralkodott el a netezők között.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla