Ilona
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Az 55 karakteres jelszó sem biztonságos

2013.08.27. 16:33

A szabadon hozzáférhető, kódfejtésre használt szoftver, az Ocl-Hashcat-plus legújabb verziójával már 55 karakter hosszú jelszavakat is fel lehet törni. A korábbi verziókhoz képest ez egyértelmű előrelépés, és a fejlesztők valószínűleg még tovább fokozzák majd a hatékonyságát. Egyre többen vannak ugyanis, akik hosszú szavakat vagy értelmes mondatokat használnak jelszóként.

Az Ocl-Hashcat-plusszal korábban több tucat grafikus kártya számítási teljesítményét lehetett felhasználni arra, hogy kriptográfiai feladatokat oldjanak meg vele. Az akkori verzióval még csak tizenöt karakteres jelszavakat lehetett feltörni. Az Ocl-Hashcat Lite és a Hashcat ugyan hosszabbakkal is elboldogult, de ezek a műveletek jóval tovább tartottak.

A hétvégén megjelent Ocl-Hashcat-plus 0.15-ös verziója az 55 karakteres jelszót is meg tudja fejteni. Ennek hatékonysága a feltörni kívánt jelszótól és a hekkelési technikától függően változik; előfordulhat, hogy valaki akár 64 karakteres jelszót is megfejthet vele, míg más csak a 24 karakterest.

Már kész a hekkerszótár

A közelmúltban kiszivárgott, nyilvánosságra került jelszavak arról tanúskodnak, hogy egyre többen választanak hosszú, de könnyen megjegyezhető, értelmes szavakból álló mondatokat vagy idézeteket jelszónak. Ez arra is utalhat, hogy az emberek igyekeznek egy lépéssel a hekkerek előtt járni; minél hosszabb egy jelszó, annál nehezebben megfejthető a ma rendelkezésre álló eszközökkel. A hekkerek azonban már olyan szótárakat is létrehoztak, amik a legnépszerűbb irodalmi művekben, online beszélgetésekben vagy a Bibliában található frázisokat gyűjtik, és az itt található egyezések megkönnyíthetik a jelszó megfejtését.