Megint az arcunkra mászna a Facebook

2013.08.29. 21:55

Fontolgatja a Facebook, hogy több mint egymilliárdos felhasználói táborának profilképeit hozzáadja egyre növekvő arcfelismerő adatbázisához, írja a Reuters. A lépéssel a vállalat fejlesztené és gyorsabbá tenné azt a funkcióját, amely a feltöltött képeken különböző ismerősöket ajánl tagelésre, vagyis megjelölésre.

A funkció eddig úgy működött, hogy a feltöltött fotókon a korábbi képek és jelölések alapján beazonosította ismerőseinket, és felajánlotta, hogy jelöljük meg őket. Felhasználóként utólag kérhetjük ezeknek a tageknek az eltávolítását, és előzetesen azt is beállíthatjuk, hogy csak a hozzájárulásunkkal jelenjen meg adatlapunkon az ismerősünk által feltöltött, minket ábrázoló kép.

A fejlesztések csak akkor jöhetnek be a Facebookra, ha megfelelnek az amerikai kormány elektronikus rendszerekre vonatkozó adatvédelmi gyakorlatának. Ugyanakkor Facebook és a Google továbbra is állítják: adatbázisukhoz soha nem adtak közvetlen hozzáférést kormányoknak, és csak különleges esetekben, körültekintő vizsgálatok után adtak ki információkat felhasználóikról.

A Facebook adatvédelemért felelős vezetője, Erin Egan szerint, ha végrehajtják a fejlesztéseket, és a felhasználók nyilvános profilfotóit egyetlen adatbázisba gyűjtik, azzal a felhasználók kontrollja nő majd a saját személyes adataik felett. Hozzátette: az a cél, hogy az emberek minden alkalommal értesüljenek róla, ha új fotó kerül fel róluk a Facebook rendszerébe. Az adatbázist később más funkciókhoz, vagy egyéb célokra is felhasználhatják majd.

A vezető ugyanakkor mindenkit megnyugtatott: aki nem akar, az nem fog bekerülni az összesített adatbázisba, és az arcfelismerő funkcióról is bármikor lemondhat. Ha a Facebooknak későbbiekben a képekhez ajánlott tageken kívül más céljai is lesznek a méretes adatbázissal, biztosítani fogja a rendszer átláthatóságát és ellenőrizhetőségét, mondta Egan.

A Reuters cikke emlékeztet: az arcfelismerő funkció a személyes adatok védelme mellett kiálló aktivisták, jogvédők és több kormány érzékeny, kifogásolt pontja volt az utóbbi években. Éppen ezért a 2011-ben bevezetett kiegészítőt, amely a korábbi képek alapján javaslatokat tesz, Európában 2012-ben be is tiltották.

Az arcfelismerés a kevésbé népszerű Google+-on is működik, de a rendszer ott a felhasználó beleegyezését kéri, mielőtt fotóit az adatbázishoz adná. A Google azt is megtiltotta, hogy a GoogleGlasshoz szoftvereket készítő, tőle független fejlesztők felhasználják a funkciót.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM