Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Felnőtt a hátulgombolós mobil

2013.09.18. 00:30
Azon túl, hogy a legjobb, leggyorsabb, legokosabb mobilt szerették volna megalkotni, az LG tudott újítani a hardveren is. A G2 lehet, hogy nem változtatja meg a mobilpiacot új kezelési módszerével, de biztosan felhívja magára a figyelmet. Processzora igazi sprinterré teszi, a hatalmas kijelző pedig tökéletes média- és játékgépet farag belőle.

Az okostelefonok piacán jóval nagyobb a verseny, mint akár egy éve, emiatt egyre nehezebb kitűnni a tömegből. Nagyon sok olyan telefon van már, amelynek jó az operációs rendszere, erős a hardvere, és jó szolgáltatásokat nyújt megbízható működés mellett. A gyártóknak ezért állandóan agyalniuk kell, mivel tudnák igazán felhívni magukra a figyelmet.

Az LG ezt a dizájnnal és felhasználói felületének tökéletesítésével próbálja elérni. A G2 évek óta az első telefon, amelynél tényleg újítottak a hardveren. Míg a többi gyártó elveszik az erősebb processzor, nagyobb kijelző, ilyen-olyan szoftverek körforgásában, az LG-nél leültek és megpróbálták kitalálni, hogyan tehetik könnyebbé a felhasználóknak az egyre nagyobb telefonok használatát.

Felmérték a terepet, arra voltak kíváncsiak, hogy a felhasználók pontosan mire és hogyan használják a mobilokat. A kutatás eredményeit aztán összegyúrták, és megalkották a G2-t. Persze nem nulláról indultak, hiszen a készülék elődje, a G1 is népszerű volt, nem is beszélve a szintén LG által gyártott Google Nexus 4-ről. A tavaly nyáron bemutatott Google-telefon nagy karriert futott be, az egyik legsikeresebb terméke lett a Nexus-szériának. Az LG saját maga is profitálni szeretett volna a sikerből és megalkotta saját csúcstelefonját – ez volt a G1. Ezt a sorozatot folytatták most a G2-vel, amely talán a Nexus 5-nek is az alapja lehet. Mert azt már nyílt titokként kezelik, hogy a következő Google-mobilt is az LG gyártja, és valószínűleg már októberben bemutatják.

Hátulgombolós kopogás

De térjünk vissza a G2-höz, amelynél egyből feltűnik, hogy nincsenek rajta fizikai gombok. Illetve van egy, a hátlapra rejtve. Nem feltétlenül a dizájn miatt tervezték így, funkciója van a hátsó gombnak. A felhasználói visszajelzések alapján ugyanis kiderült, hogy az emberek általában úgy fogják a telefont, hogy az egyik ujjukat a hátlap közepén tartják. Így biztosabb a készülék fogása is, ezért adta magát a vakmerő újítás, hogy az egyébként oldalra helyezett gombokat (kikapcsológomb és hangerő-szabályozó) hátra tegyék.

A New York-i bemutatón még úgy fogalmazott a cég képviselője, hogy aki kipróbálja, soha többet nem akar majd visszatérni régi telefonjához. Kipróbáltuk, és tényleg kényelmes, nagyon hamar megszokható újítás. Tényleg odatéved állandóan az ujjam, de azt azért nem állítom, hogy nem tudnék visszaszokni az oldalsó gombokra. A gomb a hangerő-szabályozáson kívül másra is jó, hosszan nyomva bekapcsolja a kamerát, a felső végét nyomva tartva a jegyzetalkalmazást hozza elő.

A gombnélküliséghez tartozik a G2 másik újítása, hogy koppintással lehet felébreszteni a telefont. Két koppintással kapcsol be a kijelző, újabb kettővel pedig ki is kapcsol. Nagyon kényelmes módszer, nem kell felemelni, gombot nyomni, ezt a funkciót szívesen továbbvinném magammal a saját telefonomra. A kopogós mód azonban csak akkor működik, ha éppen nem vagyunk benne valamilyen alkalmazásban, tehát csak a főképernyőn lehet ezzel irányítani. Kicsit féltem ettől a funkciótól, hogy állandóan működik-e, de nem csalódtam. Attól is tartottam, hogy a zsebemben vagy a táskámban nem koppan-e neki valami, hogy felébressze a mobilt, de ilyen sem fordult elő.

Kívül-belül

A G2 a klasszikus dizájnt követi. Kijelzője 5,2 hüvelykes, amellyel már nem lóg ki a mezőnyből, nekem sem tűnt péklapátabbnak egy átlagos mobilnál. Pedig 138,5x70,9x8,9 milliméterével a legnagyobbak között van, két milliméterrel hosszabb, mint a Samsung zászlóshajója, a Galaxy S4. A felhasználók gyorsan hozzászoknak a nagyméretű készülékekhez, és már szinte nevetségesen néz ki egy egy éve még átlagosnak számító négyhüvelykes mobil.

Az LG nem bízta a véletlenre a sikert, odatette magát a hardverrel is. A G2 kijelzőjének felbontása full HD, 1080×1794 pixeles, és a legfrissebb Android, a 4.2.2 Jelly Bean fut rajta. A 2,3 gigahertzes négymagos Qualcomm Snapdragon 800 processzort Adreno 330 grafikus csip támogatja. Kamerája 13 megapixeles, és viszonylag gyorsan reagál, azonban az optikai képstabilizátora néha bezavar ebbe, és lassítja az exponálást. De pont emiatt jó képeket és videókat készít, még mozgó autóban vagy az utcán sétálva is. Ezt az úgynevezett OIS funkció segítségével érték el, ami kiegyenlíti a kéz remegését, és éles képeket készít ilyen körülmények között is. Olyan lehetőség is van, hogy mindkét kamerával egyszerre videózunk, vagy felvétel közben ráközelíthetünk valamire, miközben a háttérben folytatódik a felvétel.

Régi-új dolgok

A G2-ben számos olyan funkciót és szolgáltatást egyesítettek, amit az elmúlt egy évben mutattak be újdonságként a gyártók. Ilyen például hogy a kijelző nem kapcsol ki, ha érzékeli a szemünket, vagyis ha azt gondolja, hogy nézzük a kijelzőt. A videóknál ez úgy működik, ha nem érzékeli a tekintetünket, akkor megáll a videó lejátszása. Egy kis ikon jelzi a bal felső sarokban, hogy nem látja a szemünket, és nem sokára kikapcsol a kijelző.

De ilyen az előtelepített fordítóprogram is, amellyel bármilyen olvasott szöveget lefordít a telefon, elég csak a szöveget felismertetni a kamerával. A fordítást a Google Translate segítségével végzi, de a felhasználó vásárolhat is hozzá szótárat, ha egy nyelvet gyakrabban használ, és szeretne pontosabb fordítást.

Univerzális távirányítóként is használhatjuk, tévéket, dvd-lejátszókat, még légkondikat is irányíthatunk a Quick Remote alkalmazással. Szokásához híven az LG saját képére formálta az operációs rendszert, és összegyűjtötte az általa leghasznosabbnak ítélt alkalmazásokat a SmartWorld alá.

Odafigyelnek a részletekre

Olyan apróságokkal lehet még személyre szabottá tenni a készüléket, hogy megválaszthatjuk a készülék alján lévő gombok sorrendjét. Ezt a funkciót nem a menüben kell megkeresni, első indításkor kérdezi meg.

Akinek gyereke van, tudja, hogy az néha megkaparintja a mobilt. Számtalan olyan alkalmazás van, amelyet letöltve lezárhatjuk a készüléket, és csak azzal a játékkal játszhat a gyerek, amivel megengedjük neki – ennek ellenére előfordul, hogy a gyerek véletlenül felhívja az ismerősöket, válaszol a céges emailekre, vagy éppen használt autót vásárol. Erre találták ki a G2-ben a vendég módot, vagyis a kijelző feloldásakor csak azokat az alkalmazásokat éri el a vendég (vagy gyerek), amit odapakolunk neki.

A bemutatón azt is büszkén újságolták, hogy nagyon jó hangszórókat tettek a mobilba. Annyira biztosak magukban, hogy a híres bécsi fiúkórust kérték fel, énekeljenek rá néhány csengőhangot vagy ébresztőszólamot. Érdemes végighallgatni a fiúkat.

Ami hiányzik

A gyártók valamikor az elmúlt években úgy döntöttek, hogy nem tesznek sd-kártya slotokat a mobilokba. Meg is győzték a felhasználókat, hogy nincs rá szükségük, hiszen 8, 16, 32 gigabájt elég kell legyen bármire. Nagyjából elég is lehet, ha nem készítünk full-hd felbontású videókat, de a gyártók éppen azt felejtik el, hogy ha ilyen funkciót is tesznek a készülékekbe, akkor bizony meg kell adni a lehetőséget, hogy bővítsük a belső tárhelyet.

Az LG-ből is fájóan hiányzik a memóriakártya helye, ahogy az akkumulátort sem lehet cserélni – de ez már tényleg minden csúcstelefonnál így van. Akkumulátorára amúgy nem volt panasz, gond nélkül kibír 24 órát intenzív használat mellett, de bekapcsolt wifivel átlagos munkanapokon akár 36-ot is kihúz.

Összességében egy majdnem tökéletes androidos csúcsmobilt dobott piacra az LG a G2-vel. A cég jó időben dobta piacra a készüléket, néhány hónappal a Samsung és a HTC csúcstelefonjai után, pont jókor ahhoz, hogy ők legyenek az elsők, akik a Qualcomm legújabb csipszetjét használják. A G2 magasra tette a lécet, és a hamarosan piacra kerülő Nexus 5-nek igazán nagyot kell szólnia, hogy megközelítse a Nexus 4 népszerűségét.