Máté, Mirella
7 °C
17 °C

Egy linkért 6 év börtön jár a spanyoloknál

2013.09.23. 16:41

Spanyolországban hétfőn elfogadtak egy új kalózellenes törvényt, így mostantól akár 6 évre is börtönbe zárhatják a fájlcserélő portálok üzemeltetőit. A brutális büntetést azokra szabják ki, akik profitálnak a lopott tartalmak terjesztéséből.

Nem meglepő, hogy a jogvédők ilyen szigorú törvényt lobbiztak ki, egy jelentés szerint ugyanis a spanyolok a legnagyobb zenekalózok Európában: a lakosság 98,7 százaléka lopott zenét hallgat. A szabályozás kiterjed a p2p fájlcserélő oldalakra, keresőmotorokra és a linkmegosztó portálokra is.

Az új törvényt az Egyesült Államok nyomására szavazták meg, ami azért meglepő, mert az óceán túloldalán kevésbé szigorú a szabályozás. Spanyolországnak viszont nem volt sok választása, mert aki felkerül a szerzői jogot legkevésbé tisztelő országok listájára, annak Washington kereskedelmi szankciókat is a nyakába varr. Nagyon nem jött volna jól a gazdasági válságból éppen csak kilábaló országnak, ha pont az egyik legfontosabb kereskedelmi partnerével romlik meg a viszonya.