Drágább az aranyszínű iPhone, mint az igazi arany

2013.09.24. 11:27

Ahogy az elmúlt pár évben, úgy idén is roppant szórakoztató az új iPhone-modellek premierjének utóélete. Először kiderült, hogy a nagy újdonságként beharangozott ujjlenyomat-olvasó könnyedén átverhető (persze kell hozzá némi hardveres háttér), majd az Apple diadalmasan jelentette be, hogy az első hétvégén 9 milliót adtak el az 5S-ből és az 5C-ből, több millióval felülmúlva az elemzői várakozásokat. A részvényárfolyam ennek megfelelően a múlt hét eleji 450 dollárról 490-re emelkedett.

A következő menetet az jelentette, hogy az egyik mértékadó (és az Apple adatai szerint a maga becslésével ezúttal csúnyán leégő) piacelemző, Gene Munster, a Piper Jaffray elemzőcég szakértője a Bloombergnek adott nyilatkozatában megmagyarázta a tévedése okát. Pontosabban azt, hogy valójában nem az ő előrejelzése tévedett, hanem az Apple trükközött a számokkal. Munster szerint az elképesztő 9 milliós adat úgy jött össze, hogy az Apple eladottnak számolta azokat a készülékeket is, amelyeket a partnercégeinek – például amerikai mobilszolgáltatóknak – szállított ki, de valójában még nem adták el azokat, csak állnak különféle boltokban raktárkészletként.

Mivel az eddigi modellek esetében ezek a készletek azonnal kifogytak nullára, az Apple-nek még csak azt sem kell mondania, hogy megváltoztatta az „eladott készülék” definícióját, maradhat annál a verziónál, hogy eddig is eladottnak számolta a partnercégeknek eladott telefonokat, attól függetlenül, hogy azok mikor jutottak el valójában a felhasználókhoz. Az, hogy most nem ez a helyzet, az iPhone 5C-nek köszönhető, ami gyakorlatilag a régi iPhone 5 egy színes műanyag tokba bújtatva, ezért nem is várható iránta olyan elsöprő érdeklődés az első napokban, mint a valóban új csúcskészülék, az 5S iránt. Munster becslése szerint 3,5 millió 5C lehet most elfekvő készletként különféle Apple-partnereknél, a valódi eladási adat pedig 5,5 millióra jön ki: 4 millió 5S, és másfél millió 5C. Munster eredeti előrejelzése 2,5 millió eladott 5S-ről, és 3-5 millió közötti 5C-ről szólt, ehhez képest a csúcstelefon alaposan felülteljesített, míg az olcsó verzió a felét hozta a becslés alsó határának.

Időközben vicces fejlemények vannak az arany iPhone ügyében is. Ez a színvariáció az 5S-ből létezik csak, és ezzel változtat először az Apple azon a szokásán, hogy a csúcstelefon csak a tradicionális fekete és fehér színekben kapható. Rejtélyes okokból kifolyólag az aranyszínű verzióból nagyon kevés készült, az amerikai nyugati part legnagyobb Apple-boltja, a San Franciscó-i például összesen 20 darabot kapott belőle a jelentések szerint. Ilyesmi nem először esik meg az Apple háza táján, az iPhone 4 idején például a fehér színváltozat gyártásával akadtak gondok, és eleinte csak feketét lehetett kapni. Akkor a cég arra hivatkozott, hogy problémák adódtak a kellően vékony, strapabíró, de tökéletesen fehér festékréteg megalkotásával.

Az arany iPhone 5S korlátozott készletét mindenesetre pillanatok alatt elkapkodták, és hiánycikk lett belőle. Ahogy ilyenkor lenni szokott, a hoppon maradt vásárlók az online piacterekhez fordultak, és nem sajnálják a pénzt a státusszimbólumra. Az Ebayen jelenleg 1500-3000 dollár körül mennek a bontatlan, kártyafüggetlen modellek – amelyek a boltban egyébként 649 és 849 dollár között voltak elérhetőek a háttértár nagyságától függően. A rekord eddig egy 10100 dollárért, vagyis 2,2 millió forintért elkelt 16 gigás (vagyis a legkisebb) modell. A kínai feketepiacon 10 ezer jüan (1600 dollár, 360 ezer forint) a standard ár a Zdnet jelentése szerint – ami annál is furcsább, mert a kínai premier csalódást keltő számokat hozott, harmadannyit adtak el a hivatalos Apple-boltok az 5S-ből, mint annak idején az iPhone 4-ből.

Az arany iPhone kifejezés ebben az esetben persze csak az aranyszínű alumíniumborítást jelenti. Létezik azonban valódi, 24 karátos arannyal futtatott iPhone 5S is, a Gold Genie cégtől lehet megrendelni 2850 dollárért, igaz, háromhetes várakozási idővel. Ezzel együtt az Ebayen eladott aranyszínű telefonok esetenként drágábban keltek el, mint ugyanannak a készüléknek a valódi arannyal díszített változatai.  • Hírek
  • Megtakarítás