Lementik a legnagyobb torrentkeresőt

2013.10.21. 15:22

Pénteken kiderült, hogy bezár a több mint egy évtizede alapított torrentkereső, az Isohunt. A kanadai Gary Fung által alapított cég elfogadta a bírósági ítéletet, mely szerint 110 millió dollárt kell fizetnie az oldalt perlő filmstúdióknak. Nem mindenki nyugszik bele a jogvédő MPAA által indított per végeredményébe: az ArchiveTeam #isoprey munkacímen archiválja az oldalt, közel három terabájtot mentenek le.

Vasárnap este a torrentkeresőn 13 773 786 indexelt torrent  volt, amelyek 286 millió fájlhoz vezettek. Összesen 17 390,44 terabájtnyi adathoz. Az erre vonatkozó metaadatok azonban hamarosan eltűnnek. 

Kivéve, ha mégsem: az isohunt.com domén biztosan megszűnik (igaz, az oldal üzemeltetője azt ígérte, hogy hamarosan visszatér), az ArchiveTeam pedig megpróbálja lementeni az oldalt. Azt írják, hogy ez a projekt nem a politikáról vagy a szerzői jogi problémákról szól, hanem a kulturális és történelmi metaadatok megőrzéséről.

A cég 2010-ben kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor lementették a Yahoo tulajdonában lévő, bezárt Geocities oldalait: az akkori archívumot 461 gigabájtnyi torrent formájában töltötték fel az internetre.   • Tippek
  • Babaváró hitel